Slovenija 27.7.2022 8:00

V Gornjem Gradu začetek 10. Ne-festivala

Gornji Grad, 27. julija - V Gornjem Gradu se danes začenja 10. izdaja Ne-festivala. Odprtju ob 19. uri bo v tamkajšnjem Kulturnem domu ob 20.30 sledila predstava Babice. Moto letošnjega festivala je Kamen na kamen = skupnost; ustvarjalci in udeleženci bodo tokrat skupaj mislili skupnost.

Dokumentarna predstava Babice režiserke in dramaturginje Tjaše Črnigoj je nastala na osnovi pričevanj revnih starejših žensk, ki zbirajo plastenke, da lahko preživijo. "V hrvaških mestih so vsepovsod, toda kdo so one? Kakšne so njihove življenjske zgodbe? ... To je predstava o delu, dostojanstvu, mladosti in starosti, preživetju in življenju žensk, ki so starejše od 65 let, na Hrvaškem. In o vseh nas," piše na spletni strani Ne-festivala.

Festival bo ponudil tudi predstavo Nekateri so za fejk. Kot piše na spletni strani Ne-festivala, "avtorska predstava z razmislekom o medijih, poročanju in manipulacijah ponuja v gledališki ovoj zavit paket informacij. Občinstvo mora resnico od gnilega ločiti samo".

Muzikal Pandorina skrinjica na odru združuje sodobne gledališke pristope, avtorsko glasbo, ples, akrobatske prijeme, sodobni cirkus in zgodbe aktivističnih bojev skozi zgodovino človeštva. Režijo podpisuje Jaka Andrej Vojevec, dramaturgija je Barbara Polajnar, oba sta tudi avtorja koncepta. Otrokom bo namenjena gledališka predstava Ramonina zgodba.

Festival bo ponudil tudi več delavnic. Anja Bezlova bo vodila delavnico Moja slika, na kateri bodo udeleženci šli skozi proces gledaliških vaj iz bogatega arzenala francoskega pedagoga in koreografa Jacques Lecoqa in kasneje, skozi fizične akcije, iskali nove karakterje, slike svojega notranjega in/ali zunanjega občutja in na koncu iz njih pripravili kratek slovenjegraški Ne-kabarete!

Birgit Fritz bo vodila delavnico Od medijskih zmot do motenja medijev, na kateri bodo udeleženci Boalovih 11 tehnik časopisnega gledališča uporabili zato, da bodo s pomočjo laži izcedili resnico iz novic. "Igrali se bomo in improvizirali, analizirali in debatirali. Publiki pa bomo prepustili, da zapolni praznine in premosti vrzeli," so zapisali na spletni strani Ne-Festivala.

Tjaša Črnigoj bo vodila delavnico dokumentarnega gledališča. V vsebinskem smislu se bodo na njej osredotočili na pripovedi, ki so v družbi spregledane. Premišljali bodo strategije, kako se etično lotiti raziskave na terenu ter praktično raziskovali možne uprizoritvene postopke in strategije dokumentarnega gledališča.

Delavnica marksistične čuječnosti bo poskus kooptacije psihološkega koncepta čuječnosti v namen revolucionarne prakse. Udeleženci bodo z marksističnim teoretskim aparatom, iz perspektive zgodovinske in materialne umeščenosti v družbo, raziskovali, kako koncept čuječnosti iz orodja za prilagajanje predrugačiti v pripomoček, ki ima potencial za premišljevanje naše razredne pozicije. Mentorici bosta Ana Cvelfar in Marja Zakelšek.

Na tematski skupščini bo beseda tekla o političnosti "nepolitičnih" skupnosti, razmerju med posameznikom, skupnostjo in družbo; ter o pomenu stabilnih struktur, kot npr. kolektivi, za razvoj odpornosti na uničujoče družbene procese in za gradnjo lastne politične moči.

Ne-festival organizira Kulturno umetniško društvo Transformator, temelji pa na tehnikah gledališča zatiranih. Namenjen je ljudem vseh starosti, ki želijo preko gledaliških tehnik in metod raziskovati družbo ter skozi načela skupnosti in aktivnega sodelovanja spoznavati umetniške in aktivistične pristope. Pomemben del predstavlja vključevanje gornjegraške lokalne skupnosti v nefestivalske aktivnosti in širjenje ter promocija metod gledališča zatiranih.

Ne-festival se bo zaključil 31. julija.