Na hitro prelistano 30.7.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. julija - Pri Mladinski knjigi je izšla Obletnica irske pisateljice Roisun Meaney. Založba Primus na knjižne police prinaša knjigo o meditaciji Kolesarski zen argentinskega pisatelja Juana Carlosa Krimerja. Za otroke od pet do deset let je pri Celjski Mohorjevi založbi izšel Mižekmiž, mornar sveta slovenske pisateljice in pesnice Bine Štampe Žmavc.

Ljubljana. Knjiga Kolesarski zen, Kolesarjenje kot meditacija avtorja Juana Carlosa Kreimerja. Foto: Ljubljana

Ljubljana.
Knjiga Kolesarski zen, Kolesarjenje kot meditacija avtorja Juana Carlosa Kreimerja.
Foto: Ljubljana

Ljubljana. Knjiga Mižekmiž, mornar sveta avtorice Bine Štampe Žmavc. Foto: Ljubljana

Ljubljana.
Knjiga Mižekmiž, mornar sveta avtorice Bine Štampe Žmavc.
Foto: Ljubljana

Ljubljana. Roman z naslovom Obletnica avtorice Roisin Meaney. Foto: STA

Ljubljana.
Roman z naslovom Obletnica avtorice Roisin Meaney.
Foto: STA

OBLETNICA - ROMAN O KONCU TEDNA, KO NA DAN PRIPLAVAJO VSE SKRIVNOSTI IN NEGOTOVOSTI

Glavna junakinja romana Obletnica v prevodu Marje Vogrič Novak je Lily, ki po mamini smrti sklene, da bo prodala domačo hišo ob slikoviti irski obali. Novico bo oznanila vsem hkrati, zato v Land's End povabi celo družino: bivšega moža Charlieja in njegovo veliko mlajšo partnerico, zaročenca Joeja, hčer Poll, ki sabotira vsako svojo ljubezensko zvezo, in sina Thomasa, ki v življenju nikakor ne najde pravega smisla. Lily se še zaveda ne, kako bo ta konec tedna spremenil njeno življenje, saj bodo na dan priplavale vse skrivnosti in negotovosti, so o knjigi zapisali pri založbi.

Roisin Meaney je bila tako kot njena priljubljena rojakinja Maeve Binchy najprej učiteljica. Leta 2001 je izdala prvi roman in se nato popolnoma posvetila pisanju. Zdaj njen opus šteje že 19 knjig. Na Irskem se redno uvršča na lestvice najbolje prodajanih avtorjev.

KOLESARSKI ZEN ALI KOLESARJENJE KOT MEDITACIJA

Kolo ni samo sredstvo za prevažanje, rekreacijo ali veselje. Je predmet, s katerim lahko pridobimo veliko bogatejšo izkušnjo, kot bi si lahko predstavljali. Ko ga vozimo, lahko izkusimo stanje, podobno tistemu, ki ga dosežemo pri meditaciji. Premikanje nog, energija, ki teče skozi telo, kadenca dihanja in pozornost na to, kaj se dogaja okoli nas in v našem umu, ustvarijo stanje popolne navzočnosti. Ko se boste znova zavihteli na kolo, bo ta izkušnja zagotovo drugačna. In postopoma bo pronicala tudi v vse druge vidike bivanja, so o Kolesarskem zenu zapisali pri založbi.

"V knjigi Kolesarski zen ne boste našli kolesarskega načrta, kako kolesariti hitreje in dlje, deležni pa boste spominov iz otroštva, se spominjali doživetij med kolesarjenjem in se - želim vam - v prihodnje lažje odločili, da ponovno sedete na kolo," je o knjigi zapisal Boštjan Svete, založnik in urednik revije Bicikel.

Avtor Juan Carlos Kreimer v knjigi Kolesarski zen, ki jo je prevedla Neža Vilhelm, deli svoje dolgoletne izkušnje in znanje o meditativni modrosti in izkušnji, ki ju lahko ponudi kolo. Pisateljeva razmišljanja širijo in hkrati poglabljajo naš pogled na kolesarjenje in vse, kar to predstavlja.

Juan Carlos Kreimer je argentinski pisatelj in založnik. Kolesariti se je naučil skoraj sočasno, ko je shodil. Kolesaril je v vsakem mestu, ki mu je rekel dom, med drugim v Buenos Airesu, New Yorku, Parizu, Londonu in Riu de Janeiru. Danes, ko ima malo več kot 70 let, še vedno prekolesari od 32 do 48 kilometrov na dan. Leta 1982, ko je začel prakticirati zen in redno meditirati, je našel močno povezavo med tema dejavnostima.

MIŽEKMIŽ, MAJHEN FANTIČ IZ VERZOV BINE ŠTAMPE ŽMAVC, JE TOKRAT MORNAR SVETA

Mižekmiž v domači dnevni sobi nekega dne sede na sesalnik in se prelevi v ladijskega kapitana. Domišljija je namreč čudežna čezoceanka, ki lahko malega mornarja odpelje kamor koli. Tako se v mojstrski pesniški obliki začne domišljijsko potovanje, ki ga odrasli lahko tu in tam le zaslutimo, Bina Štampe Žmavc pa ga zna v najžlahtnejši pesniški obliki tudi ubesediti. Na krilih dovršenih ilustracij Petra Škerla se malim in velikim bralcem obeta nepozabna pustolovščina, so zapisali pri Celjski Mohorjevi založbi.

Mižekmiž je majhen fantič iz verzov Bine Štampe Žmavc. Mladi bralci so doslej z njim osvajali kahlico, se preoblačili v pustne šeme, šli skupaj z njim prvič v vrtec, v objemu mamice in očka z njim sladko zaspali. Sedaj je Mižekmiž že krepek fantič, ki poveljuje svoji ladji in posadki. Pluje med visokimi valovi, pozdravlja prav posebne živali, srečuje Eskime in Masaje. Odkriva skrivnostne daljne kraje. Ob tem pa seveda naleti tudi na strašnega gusarja, ki se ga vsak, še tak morski volk, boji. A deček ubere sladko pot, ki jo tudi v pravljicah včasih tlakujejo palačinke in kompot.

Slovenska pesnica, pisateljica in dramatičarka Bina Štampe Žmavc je prejela vrsto nagrad: trikrat je prejela nagrado za izvirno radijsko igro, nagrajeno je bilo njeno lutkovno besedilo Ernica gosenica, za pesniško zbirko Živa hiša je prejela desetnico, njena knjiga devetih pravljic Cesar in roža pa je bila ovenčana tako z desetnico kot z večernico. Za svoj življenjski pesniški opus je leta 2018 prejela zlatnik poezije. Dvakrat je bila nagrajena tudi v tujini: v Varšavi je leta 2000 prejela prestižno nagrado Janusza Korczaka in leta 2004 nagrado Parole senza frontiere za pravljico Škrat s prevelikimi ušesi.