Svet 28.7.2022 8:40

V Novi Gorici začetek 10. edicije Letnega kina Silvana Furlana

Nova Gorica, 28. julija - S projekcijo filma Inventura režiserja Darka Sinka se drevi v Novi Gorici začenja 10. edicija Letnega kina Silvana Furlana. Na Ploščadi Silvana Furlana bodo v devetih večerih pod zvezdnatim nebom zaživele filmske podobe sveže domače in evropske produkcije.

Organizatorji so v vseh desetih letih ostali zvesti programski usmeritvi, s katero oblikujejo izbor za vse starosti in okuse z željo, da vsak najde film zase.

Kot je ob deseti obletnici izpostavila programska vodja Mateja Zorn, griška filmska scena od produkcije, prikazovanja, izobraževanja do festivalskega dogajanja v čezmejnem prostoru vztrajno raste in se razvija. "Letni kino Silvana Furlana predstavlja dragoceni kamenček v tem mozaiku, njegov utrip pa v prvi vrsti krasi srčna publika, ki bi se ji ob tej priložnosti rada iskreno zahvalila in jo obenem povabila, da še naprej skupaj z nami neguje goriško filmsko srce," so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

V otvoritvenem filmu Inventura bo občinstvo lahko uživalo v odlični igri domačina Radoša Bolčine, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo moško vlogo. V zaključnem filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić pa je v igralski zasedbi tudi mlada goriška igralka Anuša Kodelja, prejemnica vesne za najboljšo žensko stransko vlogo.

Dokumentarni film Iskre v času - svetovni računalniški podvig režiserja Jurija Grudna razkrije zgodbo o vrtoglavem vzponu in padcu slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta. Na velikem platnu bodo prikazali tudi filme mladih goriških filmarjev Arte Kroni, Mihe Reja, Luke Mavriča in Martina Lozeja, študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Med slovenskimi kratkimi filmi pa sta v program uvrščena večkrat nagrajena Steakhouse Špele Čadež in Sestre Katarine Rešek - Kukle.

Na tradicionalnem večeru, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovensko kinoteko, bodo prikazali film Kje je hiša mojega prijatelja? iranskega režiserja Abbasa Kiarostamija, z monografijo Silvan Furlan - Človek za film pa se bodo poklonili domačinu in cinefilu, po katerem je Letni kino v Novi Gorici tudi poimenovan.

Kot so zapisali organizatorji, so teme, ki jih razkrivajo filmi letošnje edicije, v sozvočju z mladimi. V filmu Futura (Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher) se skozi poteze mlade generacije in njene oči izriše sodobna Italija, film z naslovom Pariz, 13. okrožje Jacquesa Audiarda pa spremlja, kako mladi doživljajo navidez lahkotne, nezavezujoče ljubezenske odnose v obdobju Tinderja in podobnih družbenih omrežij.

Hrvaški otoki so prizorišče družinske psihološke drame Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović, na programu je tudi film Panj režiserke Blerte Basholli. Ena največjih uspešnic festivala Sundance je nastala po resnični zgodbi kosovske vojne vdove in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi.

Za 4. avgust pa je napovedana primorska premiera filma Orkester Matevža Luzarja, ki prinaša sočasno še projekcijo na letnem kinu Kino Istra v Kopru.

Filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi. Vse projekcije so brezplačne ter se začnejo ob 21. uri. V primeru slabega vremena bodo projekcije v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Deseto edicijo Letnega kina Silvana Furlana skupaj organizirata Kinoatelje in Kulturni dom Nova Gorica pod okriljem Mestne občine Nova Gorica.