Svet 28.7.2022 14:21

Dirigent Riccardo Muti: Italija je država z malo orkestri

Rim, 28. julija - Italijanski zvezdniški dirigent Riccardo Muti je izrazil nezadovoljstvo nad kulturno politiko v svoji domovini. "Italija je ena od držav z najmanj orkestri na svetu," je povedal Muti, ki je v torek zvečer z Mladinskim orkestrom Luigi Cherubini nastopil na festivalu v Ravellu pri Neaplju.

Avstrija, Dunaj. Priznani italijanski dirigent Riccardo Muti. Foto Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Priznani italijanski dirigent Riccardo Muti.
Foto Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Nesmiselno je stokrat povečati število glasbenih akademij, ki še naprej proizvajajo diplomante, ki ne morejo najti zaposlitve," je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal Muti.

"V Italiji bi bilo treba stokrat povečati število orkestrov, da bi prebivalcem približali kulturo. Poklic glasbenika ni le poklic, je tudi poslanstvo. V Italiji je veliko krajev brez orkestrov in gledališč, kar ni dobro, to je škoda. Smo država glasbe ali država glasbene zgodovine?" je dejal maestro.

"Za klasično glasbo in opero se v Italiji naredi malo, za druge vrste glasbe pa veliko preveč. Več je treba storiti za promocijo klasične glasbe in to v interesu naslednjih generacij," je pojasnil Muti, ki je v zadnjem času večkrat kritiziral kulturno politiko v Italiji.

Mladinskemu orkestru Luigi Cherubini sta se pridružila tudi mlada glasbenika, ki sta pobegnila iz Ukrajine. "Glasba pomeni upanje, kar dokazujeta ukrajinska glasbenika, ki sta igrala z nami in sta v Italiji že nekaj mesecev. Čeprav ne znata našega jezika, se sporazumevamo s pomočjo glasbe," je še povedal Muti.

Muti, ki prav danes praznuje 81. rojstni dan, je z Mladinskim orkestrom Luigi Cherubini v sklopu Ljubljana Festivala pred nekaj dnevi nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Izvedli so dela francoskega skladatelja Georgesa Bizeta, ruskega skladatelja Anatolija Ljadova in madžarskega skladatelja Franza Liszta.

Ob osebnem prazniku so mu čestitali na spletni strani Festivala Ljubljana in mu zaželeli "še mnogo ustvarjalnih let in vrhunskih umetniških dogodkov".

Mladinski orkester Luigi Cherubini je maestro Muti ustanovil leta 2004. V njem sodelujejo mladi italijanski glasbeniki, ki jih izbere mednarodna žirija. Orkester pod Mutijevim vodstvom redno nastopa na evropskih odrih.