Svet 1.8.2022 6:00

Po petih letih prenove v Istanbulu ponovno odprli Cisterno baziliko

Istanbul, 1. avgusta - V Istanbulu so po petih letih prenove ponovno odprli Cisterno baziliko, največjo od več sto starodavnih cistern, ki ležijo pod mestom in je bila v bližini Hagije Sofije zgrajena v 6. stoletju v času bizantinskega cesarja Justinijana I.

Turčija, Istanbul. Turška metropola Istanbul. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Turčija, Istanbul.
Turška metropola Istanbul.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V Turčiji je Cisterna bazilika znana kot Yerebatan Sarnici ali cisterna, zakopana pod zemljo. Njeni vodni stebri so zasloveli, ko so se pojavili v prizoru iz filma o tajnemu agentu 007 Jamesu Bondu iz leta 1963 Iz Rusije z ljubeznijo.

Mistično vodno podzemlje preteklih imperijev je sedaj ponovno na ogled. Po prenovi je kraj za shranjevanje vode postal osvežujoče hladno zatočišče podzemnega zvoka in svetlobe. Cesar Justinijan Veliki bi bil ponosen, je zapisala francoska tiskovna agencija AFP.

Cisterna bazilika je lahko shranila skoraj 80.000 litrov vode, ki je kaskadno tekla po akvaduktih iz gora 19 kilometrov severneje. Na tak način so se Bizantinci obvarovali pred poletno sušo.

Leta 2017 so se odločili cisterno delno zapreti in obnoviti, saj so se pojavile bojazni, da bi se lahko porušila, če bi Istanbul stresel že najmanjši potresni sunek. Od pandemije covida-19 leta 2020 je bila popolnoma zaprta, kar je delavcem omogočilo, da učvrstijo in očistijo 138 krat 65 metrov veliko vodno palačo, je povedala namestnica vodje občinskega oddelka za dediščino Aysen Kaya.

Pri obnovi so dodali tudi brv nad vodo, ki turiste pripelje še bližje cisterni. Izboljšana osvetlitev poleg tega omogoča, da so zdaj prvič vidna tudi tla cisterne. Dodali so še barvne luči, ki prispevajo k različnim perspektivam pogleda in razkrivajo nove podrobnosti. Znamenita narobe obrnjena Meduzina glava, ki krasi dva od vogalnih stebrov, je zdaj videti še bolj živa in grozljiva.

V osrčje 1500 let stare zgradbe, zmagoslavja umetnosti in tehnik svojega časa, so za dodaten učinek dodali sodobna dela, kot je grabežljiva roka, ki se dviga iz vode.

"Želeli smo svetlobno instalacijo, ki v ničemer kraju ne odvzame mističnega vzdušja," je še povedala Aysen Kaya.

Vrsta turistov, ki se pod vročim istanbulskim soncem vije do vhoda v cisterno, priča o uspehu obnove, še poroča AFP.