Svet 30.7.2022 19:41

War Pony zmagovalec filmskega festivala v Motovunu

Motovun, 30. julija - Propeler Motovuna, glavno nagrado na motovunskem filmskem festivalu, ki se končuje danes, je prejel War Pony (Vojni poni), prvenec ameriške režiserke in igralke Riley Keough. Nagrada mednarodnega združenja kritikov Fipresci je pripadla filmu Espiritu sagrado (Sveti duh) španskega režiserja Cheme Garcie Ibarre.

War Pony je mednarodno žirijo, ki so jo sestavljali poljski režiser Piotr Domalevski, hrvaški režiser Goran Dukić in lanska dobitnica propelerja Motovuna, Švedinja Ninja Thunberg, prepričal z iskrenostjo in mojstrsko režijo ter "neverjetno igralsko izvedbo".

Film je osvojil že nagrado za najboljši prvenec v sekciji Posebni pogled na letošnjem festivalu v Cannesu, žirante festivala v Motovunu v hrvaški Istri pa je navdušil z avtentičnostjo. Zgodbo o mladih pripadnikih plemena Lakota, ki so jih upodobili naturščiki, so opisali kot prav toliko brutalno kot sladko, ter izpostavili, da vedno ostaja zvesta protagonistom in njihovemu svetu, odraščanju v rezervatu v Južni Dakoti.

Filmski kritiki Midhat Ajanović, Tim Lindemann in Marko Stojiljković so nagrado Fipresci podelili enemu od najbolj posebnih filmov letošnjega festivala. Espiritu sagrado med kombiniranjem kriminalne drame, komedije in satire problematizira čas, v katerem se po eni strani krepijo teorije zarot, po drugi pa ugaša zaupanje javnosti v verodostojne vire informacij.

Izvirnost je prepričala tudi žirijo. "Letos smo imeli srečo, ker je en film posebej izstopal s svojo izvirnostjo, z močnim nasprotjem med toplo paleto barv in naklonjenostjo do likov na eni strani ter temačno zgodbo na drugi, med retro dizajnom ter jasnim in natančnim videnjem sodobnega časa, konec koncev pa tudi po deadpan humorju, s katerim je tako razkošno začinjen," so pojasnili v svoji obrazložitvi.

Žirija za kratki film, ki so jo sestavljali Jing Hasse, Mo Harawe in Andrej Korovljev, je za najboljši kratkometražni film proglasila Ice Merchants (Prodajalci ledu) portugalskega filmskega ustvarjalca Joaoja Gonzaleza. "Ta animirani film nas je pustil brez besed in v solzah," so pojasnili in dodali, da se film s svojo večplastnostjo na subtilen način dotika številnih tem, od ljubezni in izgube do svetovnega gospodarstva in ekološke kataklizme. Posebno omembo je dobil kratki film Domar (Krotiteljica) Alcibiadea Cohena, nagrado za najboljši hrvaški kratki film Corto Montonese pa Lana Barić za Sneguljica (Sneguljčica).

Festival je obiskovalce v petih dneh prek 112 filmov popeljal okrog sveta, s postankom na Švedskem in v Srbiji. Švedski filmi iz različnih obdobij so bili v ospredju, ker je bila Švedska letošnja partnerica festivala, Srbija pa je posebno pozornost dobila zaradi letošnjega dobitnika nagrade maverick za kinematografski pogum in širjenje meja, subverzivnega srbskega režiserja Gorana Markovića.