Svet 1.8.2022 11:02

Danski igralec Mads Mikkelsen gost letošnjega sarajevskega filmskega festivala

Sarajevo, 1. avgusta - Danski igralec Mads Mikkelsen bo gost letošnjega Sarajevskega filmskega festivala - SFF. Ob tej priložnosti mu bodo tudi podelili nagrado srce Sarajeva za prispevek k filmski umetnosti, so v soboto sporočili organizatorji. Letošnja, 28. izdaja SFF bo potekala od 12. do 19. avgusta.

Italija, Rim. Danski igralec Mads Mikkelsen. Foto: ANSA/STA

Italija, Rim.
Danski igralec Mads Mikkelsen.
Foto: ANSA/STA

Kot piše na spletni strani festivala, bo 14. avgusta projekcija filma Lov, v katerem je Mikkelsen odigral glavno vlogo, pred projekcijo mu bodo izročili nagrado. Danski igralec naj bi sicer nagrado prejel že na 26. sarajevskem filmskem festivalu leta 2020, a se festivala zaradi pandemije covida-19 ni mogel osebno udeležiti.

Mikkelsen je poklicno kariero začel kot telovadec in plesalec. Sodeloval je v številnih gledaliških, televizijskih in filmskih projektih, ter postal največja moška zvezda na Danskem in v Skandinaviji, piše na spletni strani sarajevskega festivala.

Pri filmu je debutiral v uspešni kriminalni drami Pusher leta 1996, prvem delu trilogije režiserja Nicolasa Windinga Refna. Vlogo preprodajalca in odvisnika od drog je ponovil v nadaljevanju Pusher II. Za to je prejel nagrado robert za najboljšega igralca, ki jo podeljuje Danska filmska akademija, in nagrado bodil za najboljšega igralca, ki jo podeljuje Združenje danskih filmskih kritikov.

Leta 2006 je Mikkelsen odigral vlogo glavnega negativca po imenu Le Chiffre v filmu o Jamesu Bondu Casino Royal. Film je prejel pozitivne kritike in ustvaril globalni dobiček v višini več kot 594 milijonov ameriških dolarjev ter tako prevzel naziv najbolj dobičkonosnega filma o Jamesu Bondu.

Istega leta je Mikkelsen odigral glavno vlogo v za oskarja nominiranem filmu z angleškim naslovom After the Wedding, leta 2009 pa je ponovno združil moči z danskim režiserjem Nicolasom Windingom Refnom v filmu Valhalla Rising. Sledil je niz desetih enako uspešnih stvaritev.

Še posebej je znan po svoji vlogi v seriji Hannibal, ki jo je za NBC ustvaril Bryan Fuller. V seriji igra uspešnega psihologa in sociopatskega serijskega morilca dr. Hannibala Lecterja, ki temelji na liku iz romana Thomasa Harrisa.

Eno od glavnih vlog je odigral tudi v filmu Nažgani režiserja Thomasa Vinterberga, ki je bil leta 2021 nagrajen z oskarjem.

Film je leta 2020 na podelitvi 33. evropskih filmskih nagrad pobral največ kipcev; člani Evropske filmske akademije so mu prisodili nagrade za evropski film leta, režijo in scenarij, Mads Mikkelsen, pa je bil nagrajen kot igralec.

Leta 2021 je bil film med finalisti za evropsko filmsko nagrado občinstva lux, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.