Svet 2.8.2022 5:00

Pavarottiju posthumno zvezda na hollywoodskem pločniku slavnih

Los Angeles, 2. avgusta - Leta 2007 preminulega italijanskega tenorista Luciana Pavarottija bodo 24. avgusta posthumno počastili z zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Pavarottijeva zvezda bo že 2730. zvezda na tem znamenitem hollywoodskem bulvarju, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Srbija, Beograd. Tenorist Luciano Pavarotti. Foto: Hina/STA

Srbija, Beograd.
Tenorist Luciano Pavarotti.
Foto: Hina/STA

Kot so sporočili organizatorji, je na prireditev kot slavnosti govornik povabljen ameriški dirigent James Conlon. Slovesnosti se bo v imenu družine udeležila Cristina Pavarotti, ena od pevčevih treh hčera iz prvega zakona.

Pavarotti, rojen leta 1935 v Modeni, velja za enega najpomembnejših tenoristov 20. stoletja. Doma je bil v vseh velikih opernih hišah sveta.

Svetovno slavo si je prislužil tudi z nastopi "treh tenorjev", s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom. Trio je leta 1990 odmevno nastopil tudi na nogometnem svetovnem prvenstvu v Italiji.

Znan je bil tudi po svojih dobrodelnih koncertih pod naslovom Pavarotti & prijatelji, na katerih je pel v duetu z mednarodnimi rock in pop zvezdami.

Pavarottija je leta 1997 gostila tudi Ljubljana. Njegov koncert v Cankarjevem domu je bil eden od vrhuncev prireditev Evropskega meseca kulture v slovenski prestolnici.

Umrl je za rakom na trebušni slinavki 6. septembra 2007 v starosti 71 let.