Svet 3.8.2022 5:00

V Locarnu se začenja 75. filmski festival

Locarno, 3. avgusta - V švicarskem Locarnu se bo danes začel 75. mednarodni filmski festival, ki bo do 13. avgusta prikazal več kot 220 filmov. V glavnem programu se bo za nagrado zlati leopard potegovalo 17 filmov iz različnih držav. Festival bo odprla premiera akcijskega filma Hiter kot strel ameriškega režiserja David Leitcha z Bradom Pittom v glavni vlogi.

Tudi v jubilejni izvedbi želijo predstaviti predvsem mlado kinematografijo in dati prostor še neznanim filmskim ustvarjalcem. Umetniški vodja Giona A. Nazzaro je povedal, da je 75. obletnica praznovanje, ki gleda v prihodnost. "Izziv za festival je, da še naprej živi v skladu s svojo zgodovino ob sodelovanju z novimi jeziki, mladimi in tehnologijami."

Z otvoritvenim filmom bodo festival odprli na slikovitem trgu sredi mesta, ki sprejme do 8000 gledalcev, tam pa bodo prikazali tudi nekaj filmov zunaj konkurence. Festival bo potekal v več kot desetih kinematografih.

Švicarsko kinematografijo bo v tekmovalnem delu zastopal režiser Valentin Merz s filmom De noche los gatos son pardos. V Nemčiji živeča režiserka Helena Wittmann bo predstavila dramo Human Flowers of Flesh, Ann Oren, ki prav tako prihaja iz Nemčije, pa film Piaffe o ženski v svetu konjeniškega športa.

Italijanski film bosta predstavljala Alessando Comodin s filmom Gigi la legge in Francesco Lagi s filmom Il Pataffio, med tekmovalnimi filmi pa so tudi dela avstrijskih režiserjev Nikolausa Geyrhalterja in Ruth Mader ter iraško-francoskega režiserja Abbasa Fahdela. Ruski režiser Aleksander Sokurov bo tekmoval s filmom Skazka.

Retrospektivo so posvetili nemškemu filmskemu ustvarjalcu Detlefu Siercku, ki je zaslovel v Hollywoodu pod imenom Douglas Sirk (1897-1987). V zgodovino filma se je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zapisal kot mojster umetelnega pripovedovanja zgodb z melodramami, kot je Imitacija življenja.

Na jubilejnem festivalu pričakujejo tudi nekaj zvezdnikov, med drugim ameriškega igralca Matta Dillona, francosko igralko Sophie Marceau in grškega režiserja Costa-Gavrasa. Upajo tudi, da bodo svoje filme osebno pospremili še Pierre Deladonchamps, Sandra Bullock in Brad Pitt.