Slovenija 3.8.2022 8:00

Na ljubljanske ulice se vrača Poletna Animateka

Ljubljana, 3. avgusta - S programom, ki so ga poimenovali Zrezek, babica in žiže, se drevi začenja Poletna Animateka. Do 5. avgusta si bo na Mestnem trgu mogoče ogledati najnovejše slovenske animirane filme ter program po izboru festivalske mreže Animation Festival Network. Projekcije se bodo pričenjale ob 21.30.

Ljubljana. Ljubljana, mesto, Mestni trg, magistrat, Mestna občina Ljubljana, ulica. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana, mesto, Mestni trg, magistrat, Mestna občina Ljubljana, ulica.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Program Zrezek, babica in žiže je kalejdoskop najnovejše produkcije slovenskih animiranih filmov. Prinaša animirana filma Tako zraste... Morski konjiček Mihe Kalana in Jerneja Žmitka ter Spacapufi Jake Ivanca, 3D abstrakcijo Svetovni teater Matica Perčiča, animirani pol-dokumentarec Ta preseneta očetova kamera! Miloša Tomića, barvni eksperiment Mesto in barva. Tango Mojce Zlokarnik ter mojstrovini, ki še zmeraj prejemata nagrade na festivalih po svetu, Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Steakhouse Špele Čadež.

Četrtkov program prinaša zbirko kratkih animiranih zgodb iz srednje in vzhodne Evrope pod naslovom Kolesarji, živalski boji in pralni stroji. V sklopu skupnih aktivnosti festivalske mreže CEE Animation jo je uredil Mihai Mitrica, programski direktor festivala Animest. Od slovenskih bodo prikazali Nočno ptico Špele Čadež in Slovo Leona Vidmarja.

V petek pa je na programu Animafekka: Nečloveški agenti. Kot so zapisali organizatorji, se po dveh letih na sceno vrača prijateljska festivalska naveza Animateka feat. FeKK! Tokrat bodo zainteresirani javnosti prikazali "kuriran izbor animiranih videospotov, ki v zenitu antropocena v vsej njihovi barvitosti razkrivajo skrivna življenja flore, favne, omnie, umetne inteligence ter številnih drugih skritih perspektiv. Izbor bodo zaznamovale eksplozije barv in zvokov ter pestre palete raznolikih prepletov animacije in glasbe". Večer bo v plesnih ritmih zaokrožil DJ Jaša Bužinel.

Poletna Animateka nastaja v produkciji Društva 2 koluta, Animateke, Festivala kratkega filma FEKK in Pritličja.