Slovenija 2.8.2022 15:12

Plakatna razstava Enfants terribles z izborom del domačih oblikovalcev

Ljubljana, 2. avgusta - V plakatni galeriji TAM-TAM pri Figovcu bodo nocoj odprli plakatno razstavo Enfants terribles, ki predstavlja izbor dvajsetih del domačih oblikovalcev. Na ogled bo do 31. avgusta.

Razstava predstavlja izbor dela dvajsetih domačih oblikovalcev, ki so v zadnjih letih vzburjali in razburjali s (samo)zavestno neobremenjenostjo sledenju norm dobrega in "lepega" oblikovanja, s sproščeno igrivostjo in svežo, izstopajočo pojavnostjo pa v lokalni prostor vnesli duh aktualnega in globalnega, so sporočili iz TAM-TAM.

Na ogled so dela Žige Artnaka, Ajdina Bašića, Tjaše Cizej, Eduarda Čehovina, Grupe Ee, Roka Hudobivnika, Farah Sare Kurnik, Luke Lavrencija, oblikovalskih studiev Ljudje in Multipraktik, Nejca Praha, Studia Kruh, Mateja Stupice, Dorijana Šiška, Žige Testena in Primoža Zorka.

TAM-TAM je h kuriranju razstave povabil oblikovalca in umetnika Primoža Zorka, prejemnika vrste nagrad za plakate, ki so zaradi svojega nekonvencionalnega oblikovanja bili pogosto deležni nerazumevanja, neodobravanja in burne razprave.

Z zavračanjem ustaljenega, preverjenega, splošno sprejetega, že videnega in z namernim iskanjem novih izraznih možnosti so bili nekateri plakati sprva zaznani kot dislocirani tujki, celo nerazumljene, nefunkcionalne, neoblikovane grdobije, ki so jih spremljali komentarji, kot so napačni fonti, preveč natlačen tekst, amatersko in neprofesionalno oblikovanje, pet minut dela, a so se s spretno rabo disrupcije splošne oblikovalske prakse hitro pokazali kot pomembni primeri oblikovanja pri nas, so še zapisali pri TAM-TAM.

Dodali so, da se z eksperimentiranjem in igro na ravneh likovnega jezika, organizacije informacij, z rabo pisarniških tipografij in tipografskimi tretmaji, kjer pisana beseda velikokrat prevzema vlogo slikovnega/grafičnega motiva, vpeljavo elementov vernakularnega oblikovanja (izbira fontov, barvne palete, neupoštevanje mreže ipd.) na razstavi predstavljena oblikovalska dela namenoma odmikajo od konvencionalne estetike lepega ter provocirajo in spodbujajo k vprašanjem in razpravi o mejah in nalogah oblikovanja.