Slovenija 4.8.2022 10:39

Slovenski film Orkester s premierno predstavitvijo tudi za domače občinstvo

Ljubljana, 4. avgusta - V okviru Filma pod zvezdami na Ljubljanskem gradu so v sredo zvečer premierno prikazali celovečerni igrani slovenski film Orkester režiserja in scenarista Matevža Luzarja. V filmu gledalec spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival skozi pet različnih zgodb.

Severna Makedonija, Skopje. Celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja. Foto: Slovenski filmski center Arhiv Slovenski filmski center

Severna Makedonija, Skopje.
Celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja.
Foto: Slovenski filmski center
Arhiv Slovenski filmski center

Severna Makedonija, Skopje. Celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja. Foto: Slovenski filmski center Arhiv Slovenski filmski center

Severna Makedonija, Skopje.
Celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja.
Foto: Slovenski filmski center
Arhiv Slovenski filmski center

Prva zgodba je prikazana skozi oči preplašenega mladega voznika avtobusa, ki se boji, da bi lahko ostal brez službe, tukaj so tudi nekatere soproge članov orkestra, ki so ostale doma in si dajo duška v svobodi, najmlajši člani orkestra, med njimi srednješolka, ki je prizadeta zaradi očetovega obnašanja na gostovanju, ter dva člana orkestra, ki za razliko od ostalih članov orkestra gostujeta pri sumničavemu starejšemu avstrijskemu zakonskemu paru. Zadnja zgodba prikazuje pot orkestra domov, ko ena od članic orkestra meni, da je avtobus med nočno vožnjo v nekaj zadel.

V filmu igrajo Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Film, ki je bil poleg Ljubljane že prikazan v režiserjevem domačem kraju Zagorju po Savi v okviru prve javne slovenske projekcije, bo še na ogled v letnih kinih v Kopru, Novi Gorici, Volčjem Potoku, Mariboru, Mostu na Soči, Krškem, Slovenj Gradcu, Radovljici, Velenju in Izoli. Predvidoma 11. avgusta film prihaja na redne kinematografske sporede.

Orkester je doživel svetovno premiero lani novembra v tekmovalnem programu filmskega festivala v nemškem Cottbusu. Julija letos je režiser Matevž Luzar na mednarodnem filmskem festivalu Cinedays v makedonski prestolnici Skopje zanj prejel srebrno zvezdo za najboljšega režiserja. Film je bil v okviru posebne projekcije prikazan tudi na letošnjem puljskem filmskem festivalu. V začetku leta so ga prikazali tudi na tržaškem filmskem festivalu.

Pri filmu so sodelovali še direktor fotografije Simon Tanšek, scenografka Katja Šoltes, montažerka Jelena Maksimović, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Eva Uršič in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea - Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Matevž Luzar je svoj celovečerni prvenec, komično drama Srečen za umret posnel leta 2012. Tudi zanj je napisal scenarij. Na 15. Festivalu slovenskega filma istega leta je film dobil več nagrad, med drugim vesno za najboljši scenarij in nagrado občinstva. Je tudi režiser in scenarist celovečernega filma Dekleta ne jočejo ter nagrajenih igranih kratkih filmov Vučko in Prezgodaj dva metra spodaj. Režijsko se podpisuje tudi pod televizijski seriji Jezero in Dolina rož.

STA bo krajši pogovor z režiserjem Matevžem Luzarjem objavila v soboto.