Svet 4.8.2022 9:18

Druga edicija Narejeno v Mariboru gostuje v Novem Sadu, letošnji Evropski prestolnici kulture

Novi Sad, 4. avgusta - Umetnostna galerije Maribor (UGM) z modularno razstavo z naslovom Made in Maribor II (Narejeno v Mariboru II) gostuje v Novem Sadu, letošnji Evropski prestolnici kulture. Tokrat se je več kot 50 umetnikom iz Maribora pridružilo še 16 novosadskih umetnikov različnih generacij. Razstava bo v vojvodinski prestolnici na ogled do 25. avgusta.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kustosinji razstave sta Breda Kolar Sluga in Maja Erdeljanin.

48 umetniških kock, ki jih je ustvarilo več kot 50 mariborskih umetnic in umetnikov, je bilo premierno predstavljenih letos spomladi v UGM Studiu. V Novem Sadu se je projektu pridružilo 16 novosadskih umetnikov in umetnic različnih generacij. Partner projekta, Kulturni center Novega Sada, je mednarodno sodelovanje oblikoval v okviru projekta Art links, so ob tem sporočili iz UGM.

Projekt Made in Maribor je eksperimentalna akcija, ki meri vitalnost ustvarjalnega prostora. Tokrat so umetnice in umetniki prejeli predpripravljeno prostorsko podlago - leseni kubus v velikosti 25 krat 25 krat 25 cm ter vabilo, da ga uporabijo za osebni odziv na občutenje prostora v najširšem možnem kontekstu. Izziv je bil že v začetku omejujoč, saj je kocka definirano, pogosto togo in samozadostno razumljeno telo.

Dodatno mejo je začrtala še prostornina kubusa, saj se je umetnik lahko širil po prostoru zgolj toliko, koliko dodatkov je bilo mogoče shraniti v notranjost kubusa. Izhodiščno navodilo je tudi predvidevalo, da kubus mora ostati kubus, kljub obdelavi oziroma predelavi zunanjih in notranjih stranic. A kreativnost ne pozna meja. Sodelujoči so več kot dokazali, da lahko premagajo še tako zahtevne situacije, so zapisali o razstavi.

Iz Maribora so na razstavi sodelovali Saša Bezjak, Matija Brumen, Nenad Cizl, Dragica Čadež, Ksenija Čerče, Bogdan Čobal, Andrej Brumen Čop, Natalija R. Črnčec, Darko Golija, Marko Japelj, Metka Kavčič, Jože Šubic in drugi.

Prva edicija Narejeno v Mariboru je bila leta 2016.