Svet 7.8.2022 5:00

Poziv arabskim državam za pripravo nacionalne zakonodaje o zaščiti kulturne dediščini

Rijad, 7. avgusta - Arabske države bi morale pripraviti nacionalno zakonodajo o zaščiti in ohranitvi kulturne dediščine ter potrditi mednarodne konvencije s tega področja in okrepiti usklajena prizadevanja za boj proti uničevanju in plenjenju zgodovinskih znamenitosti, vključno z arheološkimi najdišči, poziva savdska študija.

Savdska Arabija. Panorama mesta Rijad, prestolnice Savdske Arabije. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Savdska Arabija.
Panorama mesta Rijad, prestolnice Savdske Arabije.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Študija je po poročanju katarske tiskovne agencije QNA tudi razkrila, da imajo arabske države težave in se soočajo z izzivi pri popisu svoje kulturne in civilizacijske dediščine, kar brez dvoma ovira snovanje ustreznih politik za zaščito dediščine pred krajo in ropanjem.

Študija ob tem izpostavlja pomen priprave podrobnih zemljevidov arheoloških najdišč ter predhodne izvedbe celovite znanstvene raziskave za vsa zgodovinska in arheološka najdišča od prazgodovinskega obdobja dalje. Opraviti bi morali tudi celovit digitalni in tehnološki postopek popisa vseh obstoječih arheoloških artefaktov v javnih in zasebnih muzejih.

V študiji so tudi izpostavili, da ima arabska regija edinstveno in prvovrstno kulturno in civilizacijsko dediščino, saj je rojstni kraj različnih religij in domovina starodavnih človeških civilizacij, zlasti islamske in arabske civilizacije, vključno s staro egipčansko, mezopotamsko, feničansko in kartažansko civilizacijo.

"Te civilizacije so pustile velike sledi, kar hkrati predstavlja tudi velike izzive," so še zapisali v študiji.

Študija tudi navaja priporočila za nadaljnje ohranjanje arabske dediščine in med najpomembnejše uvršča povečanje finančnih sredstev, namenjenih zaščiti kulturne dediščine, ter podporo Interpolovih tiralic, prek katerih bi sodelovali pri sledenju naropane dediščine.

Študija poziva tudi k okrepitvi sodelovanja z nekaterimi globalnimi organizacijami z namenom nadgradnje zmogljivosti varnostnih sil, vključno s pravosodnimi organi, ter vlaganju v arheološka najdišča in znamenitosti na način, ki bo prispeval k zagotavljanju finančnega sklada za zaščito in zavarovanje ob ustreznemu usklajevanju s Svetovno carinsko organizacijo, da bi nadgradili zmogljivosti nacionalnih carin pri preprečevanju nezakonite trgovine z arheološkimi artefakti.

Študijo je izvedla fakulteta za varnostne vede Naif (NAUSS) iz savdske prestolnice Rijad. Njen naslov je Realnost in možnosti varovanja kulturne dediščine v arabski regiji.