Slovenija 6.8.2022 8:29

Poletni lutkovni pristan odpirajo lutke s Češke

Maribor, 6. avgusta - Z lutkovno predstavo Ču-ču. Žvižg. Hov! s Češke se danes v mariborskem lutkovnem gledališču začenja 33. Poletni lutkovni pristan. Gre za mednarodni lutkovni festival, v okviru katerega bo do konca meseca izvedenih skupno 17 različnih predstav, skupaj s spremljevalnim programom pa več kot 30 različnih dogodkov.

Kot je povedala vodja festivala Tanja Lužar, letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, ki jo dopolnjujejo predstave iz Francije, Slovaške, Češke in Hrvaške.

"Lutkovne predstave na festivalu bodo zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam, od najmlajših, pa do mladostnikov in odraslih. Raznolike bodo tudi v tematiki, lutkovni tehnologiji in pristopih," je dodala Lužar.

Večina predstav bo v zunanjem avditoriju lutkovnega gledališča oziroma v dvoranah gledališča, nekaj predstav v Mestnem parku, saj se festival povezuje z Art kampom, predstava pa bo, kot vsako leto, tudi pred Umetnostno galerijo Maribor.

V spremljevalnem programu bodo potekale ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica Roboti in mi pod mentorstvom Monike Pocrnjić. Ob tem je predvidenih tudi nekaj projekcij filmov stop animacije, dve predstavi za odrasle pa v sodelovanju z Momentom v GT22.

Tudi tokrat bo predstave ocenjevala otroška žirija. Najboljša bo prejela zlato žirafo, ki ostaja zaščitni znak mariborskega festivala.

V času festivala vabijo tudi na produkcijo mednarodne rezidence kanadskih umetnikov, gledališča Crane Creations, ki v sodelovanju z mariborskimi lutkarji pripravlja predstavo po motivih pravljice Zrcalce.

Organizatorji poudarjajo, da cena vstopnic ostaja simbolična, in sicer en evro, vstopnice pa so dostopne na spletni strani gledališča in pri gledališki blagajni.

Prvič bodo v sklopu festivala pred občinstvom uprizorili predstavo Lutkovni zajec in samostanska miš domačega lutkarskega ansambla. Gre za zadnjo premiero v minuli sezoni, medtem ko jih za prihodnjo že napovedujejo sedem.