Svet 5.8.2022 13:03

Warholove grafike na najvišjem vrhu na slovaško-poljsko-ukrajinski meji

Bratislava, 5. avgusta - Kremenec, najvišji vrh Karpatov na slovaško-poljsko-ukrajinski meji, je danes postal razstavni prostor za osem grafik ameriškega umetnika Andyja Warhola. Muzej sodobne umetnosti iz mesta Medzilaborce na severovzhodu Slovaške je s tem začel cikel eksperimentalnih performativnih razstav, ki so jih poimenovanih 15 minut slave.

Velika Britanija, London. Umetniško delo Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Umetniško delo Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prvotno naj bi šlo za 15-minutno razstavo, ki jo je navdihnila Warholova izjava: "V prihodnosti bodo vsi svetovno znani za 15 minut," a bodo razstave, s katerimi muzej začenja danes, kljub vsemu daljše, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

Načrtovanje razstave zajema izbor kraja in razstavnih predmetov, ki bodo povezavi z njim, element naključja, kar je bilo značilno tudi za Warholovo umetniško delo, pa je med drugim neznano število ljudi, ki bodo videli razstavljena dela.

"Naš namen ni, da bi ljudje prišli na določeno mesto, ampak presenetiti turiste, ki so na tem območju," je dejal direktor omenjenega muzeja Martin Cubjak. Povedal je še, da je ideja za projekt nastala v prvem valu pandemije covida-19 ob zaprtju družbe in gospodarstva, ko umetnost ni bila dostopna javnosti. Z njo želijo tudi predstaviti umetnost zunaj tradicionalnih razstavišč ter združiti načrtovano z naključnim. Po njegovih besedah gre za svetovno premiero prenosa umetnin v naravo.

"Verjamemo, da je treba umetnost, tudi visoko umetnost, popularizirati in jo čim bolj približati ljudem. Naša prioriteta je združevanje načrtovanega z naključnim, komuniciranje o umetnosti na mestih, ki prvotno niso namenjena temu," je še dodal Cubjak.