Slovenija 8.8.2022 7:00

Veliki diktator za začetek letnega kina na Muzejski ploščadi na Metelkovi

Ljubljana, 8. avgusta - Slovenska kinoteka s projekcijo filma Veliki diktator drevi odpira letni kino na Muzejski ploščadi na Metelkovi. V travnatem amfiteatru se bo zvrstila vrsta brezplačnih projekcij in dogodkov. Festivalu Tresk bo sledil festival Poletje na platnu in med platnicami, v okviru Festivala kratkega filma FeKK bo na ogled izbor kratkometražcev.

Ljubljana. Muzejska ploščad na Metelkovi ulici. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzejska ploščad na Metelkovi ulici.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Veliki diktator je prvi povsem zvočni film Charlieja Chaplina. Film je prodorna kritika nacizma, v kateri Charlie igra dve vlogi: revnega judovskega brivca in diktatorja Adenoida Hynkla iz Ptomanije.

Festival Tresk #13, ki je posvečen najboljšim slovenskim ustvarjalcem videospotov, bo sledil 9. avgusta. Nastaja v sodelovanju z Radiem Študent in že četrto leto podeljuje nagrado video ustvarjalkam in ustvarjalcem na domači glasbeni sceni, s čimer si prizadeva, da bi se videospot lokalno in mednarodno uveljavil kot žanr.

Za 10. avgust pa je napovedan začetek festivala Poletje na platnu in med platnicami. Tematsko ga je navdihnila 60. obletnica izida prve številke revije Ekran (oktober 1962).

Festival bo posvečen tiskanim medijem, ki so bili nekoč osrednji prostor refleksije in javnega diskurza, zdaj pa že dolgo niso več edini vir informiranja. Konkurirajo jim digitalni mediji in druge oblike obveščanja. Kako se tiskani mediji prilagajajo novim bralskim navadam in pričakovanjem? Ali lahko še imajo prednost pred drugimi mediji? S temi in drugimi vprašanji se bomo soočali na pogovorih, okroglih mizah in projekcijah filmov, ki izpostavljajo vprašanja medijev in kritike, so zapisali v Slovenski kinoteki.

Otvoritveni film festivala bo prvenec Orsona Wellesa Državljan Kane. Pripoveduje o življenjski poti in tragičnem razkroju osebnega življenja premožnega časopisnega magnata Charlesa Fosterja Kana, medijskega vplivneža in pionirja senzacionalističnega pristopa k oblikovanju javnega mnenja.

Za 11. avgust je napovedan pogovor Knjigogled x Ekran 60!: Tiskane revije niso izgubljene iluzije. Sodelovale bodo Anja Banko, Ana Geršak, Ana Šturm in Veronika Šoster. Za izhodišče pogovora bo služil film Izgubljene iluzije Xaviera Giannolija, ki bo na sporedu letnega kina.

Naslednji dan bo na vrsti pogovor Dopisniki iz tujine: vedno v središču. Z gostom, dopisnikom RTV Slovenija iz Italije, Jankom Petrovcem se bo pogovarjala Nataša Briški. Sledila bo projekcija filma Leto nevarnega življenja.

Za 13. avgust je napovedana okrogla miza o preiskovalnem novinarstvu v Sloveniji in o tem, kakšni pogoji dela so za tovrstno novinarstvo potrebni, kje ležijo pasti, ko se gradi zaupanje javnosti, in kateri so glavni izzivi pri delu novinarjev danes. Sodelovali bodo Blaž Petkovič (Večer), Mojca Zabukovec (Sindikat novinarjev Slovenije) in Žan Dolajš (Tarča, RTV Slovenija). Sledila bo projekcija filma Vsi predsednikovi možje Alan J. Pakule.

Festival Poletje na platnu in med platnicami se bo zaključil 14. avgusta s projekcijo filma Korak do slave, v marsičem avtobiografsko pripovedjo režiserja Camerona Crowa, ki je v 70. letih minulega stoletja pri rosnih šestnajstih za revijo The Rolling Stone intervjuval legendarne Led Zeppeline.

Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi bo med 15. in 20. avgustom zaključil FeKK - mednarodni festival kratkega filma, ki ga pripravlja Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken. FeKK bo zaokrožil letošnje poletje v Ljubljani s tekmovalnim programom svežih filmov iz dežel bivše Jugoslavije, retrospektivo uveljavljenih avtorjev, animacijo, delavnicami, predavanji, druženjem in koncerti.