Svet 8.8.2022 13:57

Bronaste umetnine iz Benina bo Nigeriji vrnil tudi londonski muzej

London, 8. avgusta - Iz londonskega Muzeja in vrtov Horniman so sporočili, da bodo Nigeriji vrnil več deset bronastih artefaktov, med njimi tudi 12 slavnih bronastih umetnih, ki jih je zaplenila britanska vojska konec 19. stoletja.

"Lastništvo 72 predmetov, ki so jih na silo odstranili iz mesta Benin med britanskim vojaškim vdorom februarja 1897, bo preneseno na nigerijsko vlado," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nedeljo sporočili iz omenjenega londonskega muzeja. Dodali so, da prenos lastništva velja tudi za 12 medeninastih plošč, ki so v javnosti znane kot bronaste umetnine iz Benina.

Drugi predmeti, za katere bo opravljen prenos lastništva, so med drugim oltarni medeninasti petelin, obredni predmeti iz slonovine in medenine, medeninasti zvonovi, vsakdanji predmeti, kot so pahljače in košare, ter ključ tako imenovane kraljeve palače.

Na tisoče bronastih umetnin iz Benina iz 16. do 18. stoletja so izropali iz palače starodavnega beninskega kraljestva in so končale v muzejih po ZDA in Evropi.

O njihovi vrnitvi se z različnimi državami pogaja Nigerija, ki tudi načrtuje gradnjo muzeja v mestu Benin v južni zvezni državi Edo, kjer naj bi hranili vrnjene bronaste predmete, med katere sodi nekaj najbolj cenjenih del afriške umetnosti.

"Dokazi, da so bili ti predmeti pridobljeni s silo, so zelo jasni. Tudi zunanje posvetovanje je podprlo naše stališče, da je moralno in primerno, da se vrnejo Nigeriji," je povedala vodja skrbnikov v Muzeju in vrtovih Horniman Eve Salomon.

Vodja nigerijske komisije za muzeje in spomenike Abba Tijani je pozdravil odločitev londonskega muzeja in v odzivu povedal, da se "veseli produktivne razprave o posojilnih pogodbah in sodelovanju."

Poleg Velike Britanije so iz afriških držav zahteve za vrnitev izgubljenih zakladov prejele tudi Francija, Belgija, Nizozemska in Nemčija.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je bilo v preteklosti z afriške celine odpeljanih od 85 do 90 odstotkov kulturnih artefaktov.

Nemčija je 1. julija podpisala sporazum o vrnitvi več sto bronastih umetnin iz Benina Nigeriji, kar je največj doslej med evropskimi državami. V Nemčiji je približno 1100 teh artefaktov, ki so razdeljeni med približno 20 muzejev.