Od blizu 10.8.2022 9:06

Na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu filmi iz 62 držav, tudi Slovenije

pripravila Maja Lazar

Sarajevo, 10. avgusta - Na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu (SFF), ki se začenja v petek, bo na ogled 230 filmov iz 62 držav. Za nagrado srce Sarajeva se bo potegovalo 51 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah: igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. V tekmovalnem programu 28. filmskega festivala so skupno trije slovenski filmi.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival (SFF). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival (SFF).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V tekmovalni program osmih izbranih celovečernih igranih filmov se je tako uvrstil prvenec Jezdeca slovenskega režiserja Dominika Menceja, ki bo imel 15. avgusta na sarajevskem filmskem festivalu svetovno premiero. V tekmovalni program deset izbranih kratkih filmov sta se uvrstila dva slovenska filma: igrani kratki film Tako se je končalo poletje slovenskega scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina ter animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr. Zunaj konkurence bo Slovenija zastopana še z nekaterimi filmi in koprodukcijami.

V programski sklop Children se je uvrstil prvi slovenski božični film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića o devetletnem dečku, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletni deklici, ki prihaja iz dobro situirane družine.

V programski sklop Teen Arena sta se uvrstila celovečerna igrana filma Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše in Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc. Prvi je nadaljevanje priljubljene družinske romantične komedije o pogumni in navihani Gaji. Svetovno premiero je doživel na mednarodnem festivalu za otroke in mladino v češkem Zlinu, prikazali pa so ga tudi na nedavno končanem festivalu v Motovunu.

Vesolje med nami je prvenec Rahele Jagrič Pirc. Mladinska drama o odraščanju je postavljena v Kostanjevico na Krki in pripoveduje o Kanadčanu Tobiju, ki z mamo pripotuje na obisk v Slovenijo, kjer ga druženje s Tjašo pripelje do oslepelega astronoma Hermana. Film je junija na 10. mednarodnem festivalu otroškega filma v Seulu prejel prvo mednarodno nagrado za najboljšega igralca v tekmovalnem programu Kids Vision, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

V sklop igranih in kratkih ter dokumentarnih filmov Bosne in Hercegovine sta se uvrstila slovenska koprodukcijska filma Illyricvm hrvaškega režiserja Simona Bogojevića Naratha in risanka Prava Pepelka slovenske režiserke Sare Bozanić. V programu mreže festivalov jadranske regije pa bodo prikazali film Rožnata luna nizozemske režiserke Floor van der Meulen s slovenskim koproducentskim vložkom.

Slovenija zastopana tudi s televizijskima serijama

Slovenska ustvarjalnost bo zastopana tudi v tekmovanju za televizijske serije, ki so ga na festivalu uvedli lani. Za nagrade srce Sarajeva sta iz Slovenije nominirani seriji Leninov park in Dolina rož, ki sta ju po istoimenskih knjižnih predlogah pisatelja Tadeja Goloba režirala Klemen Dvornik in Matevž Luzar. Seriji sta nastali v produkciji RTV Slovenija.

V sklopu 6. izdaje predpremiere - serije si bo občinstvo festivala lahko ogledalo prvi dve epizodi televizijske serije Trigrad režiserke Sonje Prosenc. Letošnji program predstavlja izbrane regionalne dramske serije, ki so nastale pred kratkim.

V programu Talenti Sarajeva, v katerem predstavljajo mlade perspektivne filmske ustvarjalce, so med 16 izbranimi udeleženci igralca Anuša Kodelja in Nebojša Rako, producentka Eva Kučera Šmon, montažerka Saša Škulj ter scenaristki Lana Bregar in Mirjam Hlastan.

"V tekmovalnem programu bo kar 51 filmov iz širše regije, zaradi česar je SFF edinstven in največji regionalni festival", je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina napovedal direktor festivala Jovan Marjanović. Potrdil je tudi, da se bo 28. SFF začel z Östlundovim filmom Triangle of Sadness (Trikotnik žalosti), zmagovalcem letošnjega festivala v Cannesu, ki ga bodo skupaj s še sedmimi filmi prikazali v okviru letošnjega Open Air programa.

Letošnji Sarajevski filmski festival se bo končal z novim filmom režiserja iz BiH Pjera Žalice z naslovom Praznik rada (Praznik dela).

Žirijo tekmovalnega programa, ki bo izbrala najboljše filme, letos vodi avstrijski režiser in scenarist Sebastian Meise, člani pa so še režiserka, scenaristka in producentka Lucile Hadžihalilović, scenaristka in režiserka Antoneta Alamat Kusijanović, igralec Milan Marić ter producent in svetovalcev Katriel Schory, je razvidno iz spletne strani festivala.

Tudi letos bodo na SFF podelili častno srce Sarajeva, ki ga bodo tokrat prejeli ameriški režiser in scenarist Paul Joseph Schrader, ukrajinski režiser Sergej Loznica, ki mu bodo posvetili tudi retrospektivo, švedski režiser Ruben Östlund, danski igralec Mads Mikkelsen ter ameriški igralec, režiser in dramatik Jesse Eisenberg.