Svet 9.8.2022 9:18

Umrla priznana portugalska pesnica Ana Luisa Amaral

Porto, 9. avgusta - V 67. letu starosti je po hudi bolezni umrla portugalska pesnica, prevajalka in raziskovalka, profesorica Ana Luisa Amaral. Pesnica, ki je bila lani častna gostja Dnevov poezije in vina, velja za eno najpomembnejših predstavnic sodobne portugalske poezije. Izdala je več kot 30 avtorskih del in prevajala leposlovje v portugalščino.

Portugalska, Porto. Portugalska pesnica in raziskovalka Ana Luísa Amaral. Foto: Andre Rolo Arhiv Andre Rolo

Portugalska, Porto.
Portugalska pesnica in raziskovalka Ana Luísa Amaral.
Foto: Andre Rolo
Arhiv Andre Rolo

Avtorica z obsežnim opusom poezije, proznih, gledaliških in esejističnih del ter literature za otroke, je prejela vrsto nagrad, med drugim nagrado Giuseppe Acerbi, veliko nagrado za poezijo Društva portugalskih pisateljev, nagrado Giuseppeja Acerbija, Premio Internazionale Fondazione Roma: Ritrati di Poesia in nagrado PEN za leposlovje. Lani je prejela tudi nagrado kraljice Sofije za iberoameriško poezijo, najbolj prestižno pesniško nagrado v špansko in portugalsko govorečem svetu.

Kot uveljavljena prevajalka je v portugalski jezik prenesla številna dela, med njimi pesmi Williama Shakespearja in Emily Dickinson, pri raziskovanju literature pa se je opirala zlasti na feministično teorijo.

Njena dela so prevedena v več jezikov. Pri založbi Beletrina je lani izšla njena pesniška zbirka What's in a name. Zbirka prinaša preplet vsakdanjika in kozmičnega, poetičnega in političnega, sočutja in ironije, čudenja in razočaranja. Pesmi v prevodu Barbare Juršič bralca "navedejo na razmišljanje o povezavah med poezijo in svetom in to v izvirnosti, izčiščenosti in preciznosti, značilnih za avtorico, ki je ena najvidnejših ustvarjalk sodobne lirike", so zapisali pri založbi, ki jo je lani povabila kot častno gostjo na Dneve poezije in vina.

V pogovoru za STA je tedaj spregovorila tudi o poeziji. "...poezija je naše slabotno prizadevanje, da bi dosegli celoto, popolnost, a je to seveda nemogoče," je med drugim povedala.

Umrla je v petek ponoči, so sporočilo z Univerze v Portu, na kateri je bila zaposlena kot profesorica angleške in ameriške književnosti in kulture, povzeli v današnjem Delu. Poklonili so se ji tako portugalski mediji kot državni vrh. Predsednik republike Marcelo Rebelo de Sousa je v spletnem zapisu poudaril, da se je med izidoma knjig njenih zbranih del leta 2005 in 2010 izkazalo, da je njeno ime nepogrešljivo, kadar je govor o portugalski poeziji zadnjih desetletij - ne zaradi podobnosti z drugimi avtorji, temveč posebnosti, po katerih se od njih razlikuje: določena tema, določeno podobje, določen ton, melodičen, disonanten, ganljiv in ironičen.