Slovenija 15.8.2022 7:00

V Novem mestu začetek glasbene delavnice in festivala Jazzinty 2022

Novo mesto, 15. avgusta - V Novem mestu se danes začenja 22. mednarodna jazzovska delavnica s spremljajočim festivalom Jazzinty, na kateri pričakujejo nekaj več kot 70 udeležencev iz desetih evropskih držav. Potekala bo do vključno sobote. Prireditelji Jazzintyja bodo po šestletnem premoru vnovič podelili nagrado za najboljšo slovensko jazzovsko skladbo jazzon.

Novo mesto. Pogled z razgledne ploščadi v Novem mestu. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Pogled z razgledne ploščadi v Novem mestu.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Delavnico bodo zaznamovali mentorji z izjemnimi pedagoškimi sposobnostmi, kreativnim avtorskim izrazom in mednarodno prepoznavnostjo, je umetniški vodja Jazzintyja Domen Bohte ocenil za STA.

Jazzinty se sicer s preobrazbo na celoletno koncertno produkcijo in poletno delavnico ter festivalom vnovič nagiba k svetovnim glasbenim smernicam in podpori slovenskim izvajalcem, je dodal.

Delavnica bo nadaljevala s konceptom umetnika v rezidenci, prek katerega bo v sodelovanju s šolo Jazzcampus iz švicarskega Basla v Novo mesto prišel izvajalec svetovnega kova, v afriškem Beninu rojeni in v ZDA uveljavljeni kitarist Lionel Loueke, znan tudi po sodelovanju z ameriškim klaviaturistom Herbiem Hancockom.

Mentorsko ekipo bodo sestavljali najvidnejši domači in tuji predstavniki novih smeri v jazzu. Z letošnjo rdečo nitjo Zvok mladosti in prihodnosti pa bodo udeležencem predstavili brezmejne možnosti kreativnosti, uporabo tehnologije v glasbi in sodoben zvok, je dodal umetniški vodja.

Delavnica Jazzinty obsega enotedensko glasbeno izobraževanje oziroma akademijo, odprto za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na glasbilo ali predznanje.

Med njenimi mentorji bodo poleg omenjenega Louekeja še Sara Gazarek - vokal, Tomaž Gajšt - trobenta in trobila, Wanja Slavin - saksofon in pihala, Jason Lindner - klavir in klaviature, Samo Šalamon - kitara, Panagiotis Andreou - bas kitara in kontrabas, Bojan Krhlanko - bobni in Patricija Škof - spoznavanje jazza.

Delavnico spremlja Festival Jazzinty. Njegova novost je okrepljena usmeritev k tako imenovanem fuzijskem jazzu z elektroniko in sodobnimi glasbenimi prijemi, je še dejal Bohte.

Na festivalu bodo tudi po šestletnem premoru vnovič podelili nagrado za najboljšo slovensko jazzovsko skladbo jazzon. Po podatkih Zavoda Novo mesto se je na razpis zanjo prijavilo 21 avtorjev. Nagrado bodo podelili v sredo. Jazzona so doslej podelili trinajstkrat.

Po podatkih prirediteljev se je novomeške glasbene delavnice Jazzinty v zadnjih 21 letih udeležilo skupaj nekaj več kot 1000 jazzovskih navdušencev z vsega sveta, festivalski program pa je popestril avgustovske večere nekaj več kot 10.000 obiskovalcem. Festival in delavnico zadnja leta pripravljajo pod okriljem občinskega Zavoda Novo mesto.