Svet 12.8.2022 0:30

Trikotnik žalosti za začetek 28. Sarajevskega filmskega festivala

Sarajevo, 12. avgusta - Sarajevski filmski festival (SFF) se danes začenja s Triangle of Sadness (Trikotnik žalosti) švedskega režiserja Rubena Östlunda. Na 28. SFF bodo prikazali 230 filmov iz 62 držav. Za nagrado srce Sarajeva se poteguje 51 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah. V tekmovalnem programu festivala so tudi trije slovenski filmi.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival (SFF). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival (SFF).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Trikotnik žalosti, ki je letošnji zmagovalec filmskega festivala v francoskem Cannesu, bodo v Sarajevu prikazali s še sedmimi filmi v okviru letošnjega Open Air programa. Sarajevski filmski festival se bo končal prihodnji petek z novim filmom režiserja iz Bosne in Hercegovine Pjera Žalice z naslovom Praznik rada (Praznik dela) ter podelitvijo nagrad.

V tekmovalni program osmih celovečernih igranih filmov se je uvrstil prvenec slovenskega režiserja Dominika Menceja Jezdeca. V tekmovalni program kratkih filmov sta se uvrstila dva slovenska filma: igrani kratki film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina ter animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka ml. Zunaj konkurence bo Slovenija zastopana še z nekaterimi filmi in koprodukcijami.

Slovenska ustvarjalnost bo zastopana tudi v tekmovanju za televizijske serije, ki so ga na festivalu uvedli lani. Za nagrade srce Sarajeva sta iz Slovenije nominirani seriji Leninov park in Dolina rož, ki sta ju po istoimenskih knjižnih predlogah pisatelja Tadeja Goloba režirala Klemen Dvornik in Matevž Luzar.

Tudi letos bodo na SFF podelili častno srce Sarajeva, ki ga bodo tokrat prejeli ameriški režiser in scenarist Paul Joseph Schrader, ukrajinski režiser Sergej Loznica, ki mu bodo posvetili tudi retrospektivo, švedski režiser Ruben Östlund, danski igralec Mads Mikkelsen ter ameriški igralec, režiser in dramatik Jesse Eisenberg.