Na hitro prelistano 13.8.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. avgusta - Pri Miš založbi so izšle Zmote in zmešnjave nemškega romanopisca Theodorja Fontaneja. Fantazijski mladinski roman V objemu temnih zveri mlade slovenske avtorice Monike Pavlovič je izšel pri založbi Primus. Mladinska knjiga je izdala tretjo kriminalko švedske avtorice Kristine Ohlsson z naslovom Henryjeva skrivnost.

Ljubljana. Knjiga Mete Kušar z naslovom Vse od prej. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Mete Kušar z naslovom Vse od prej.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Monike Pavlovič z naslovom V objemu temnih zveri. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Monike Pavlovič z naslovom V objemu temnih zveri.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Theodorja Fontane z naslovom Zmote in zmešnjave. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Theodorja Fontane z naslovom Zmote in zmešnjave.
Foto: STA

ZMOTE IN ZMEŠNJAVE Z LJUBEZENSKO ZGODBO IZ BERLINA 19. STOLETJA

Lepa vezilja Lena se zaljubi v čednega aristokratskega oficirja Botha. Oba se zavedata, da lahko skupaj preživita le malo časa, saj ima družba njuno razmerje za neprimerno. A čeprav je njuna ljubezen prava, se mora Botho zavoljo premoženja poročiti z drugo in tako rešiti družino pred finančnim propadom. Zmote in zmešnjave je ganljiva ljubezenska zgodba in živa upodobitev Berlina 19. stoletja enega najpomembnejših klasičnih nemških romanopiscev Theodorja Fontaneja. Roman je prevedla Tina Štrancar.

Theodor Fontane (1819-1898) je bil londonski dopisnik časopisa Preussische Zeitung. V letih od 1860 do 1870 je bil urednik angleškega dela berlinskega časopisa Kreuzzeitung in v letih od 1870 do 1889 gledališki kritik pri Vossische Zeitung. Preizkusil se je tudi kot vojni dopisnik, med drugim v prusko-francoski vojni leta 1870, in kot literarni kritik. V realističnem slogu je pisal skrbno zasnovane družbene romane iz berlinskega in brandenburškega okolja ter prijazne skice s podeželja. Brez patetike in sentimentalnosti je raziskoval tudi človeško dušo.

Svojo prvo novelo Bratska ljubezen (Geschwisterliebe) je objavil leta 1839. Prve književne uspehe je dosegel z baladami in potopisi Potovanje skozi Brandenburg. Ustvaril je številne romane in novele, lotil pa se je tudi berlinske družbe in brandenburškega plemstva. Pomembna je tudi njegova korespondenca. Močno je vplival na nemškega pisatelja Thomasa Manna.

V OBJEMU TEMNIH ZVERI ZA LJUBITELJE FANTAZIJE IN MISTERIJA

Fantazijski mladinski roman je namenjena vsem, ki se radi izgubijo v svetu fantazije in imajo radi misterij. V prvi vrsti je namenjen mladini, zanimiv pa bo lahko tudi starejše generacije.

V prvem delu se glavna oseba prvič sooči z nečim novim, z ljudem neznanim svetom. To pogumno sprejme in se ne prepusti strahu. Njen značaj se bo razvijal skozi celotno zbirko knjig, v tem delu pa je izpostavljeno sporočilo, da se je novim stvarem potrebno postaviti po robu in se, če želiš uspeti, ne sme poklekniti pod pritiskom strahu, o knjigi pravi avtorica sama.

MARTIN BENNER TOKRAT ODKRIVA RESNICO O PRIJATELJU HENRYU

Odvetnik Martin Benner obožuje starine. Ko njegov prijatelj Henry umre, Martin dobi mamljivo ponudbo - da prevzame Henryjevo delno lastništvo starinarne v New Yorku. Toda njegovo veselje je kratkotrajno, poišče ga namreč moški, ki trdi, da Henry ni umrl zaradi bolezni, temveč je bil umorjen. Martin se odloči, da bo prišel do dna resnici o prijateljevi smrti. Iskanje ga pripelje do vrste navidezno zaprtih hotelov, v katerih se dogajajo sumljive reči, in temačnih skrivnosti. Meja med resnico in lažjo ter med sovražniki in prijatelji je vse bolj zamegljena. Kdo je bil Henry Schiller in kakšna je resnica o njegovi smrti?, so vsebino tretje kriminalne Kristine Ohlsson iz serije o odvetniku Martinu Bennerju povzeli pri Mladinski knjigi. Knjigo je prevedla Petra Piber.

V slovenskem prevodu sta izšli že prvi dve kriminalki Kristine Ohlsson Zakopane laži in Izrečene laži.

Kristina Ohlsson (1979) je švedska avtorica kriminalk in otroških knjig, ki je za svoja dela dobila že vrsto nagrad. Preden se je leta 2012 popolnoma posvetila pisanju, je, po izobrazbi politologinja, delala pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), v švedski obveščevalni službi ter na švedskem ministrstvu za zunanje zadeve in stockholmski visoki šoli za obrambo v Stockholmu. Njen prvenec Nezaželeni iz leta 2009 je požel odlične kritike in vsi njeni romani odtlej so prodajne uspešnice.