Slovenija 16.8.2022 8:00

Mednarodni orkester Ljubljana s peto simfonijo Gustava Mahlerja

Ljubljana, 16. avgusta - V ljubljanskih Križankah bo nocoj v okviru 70. Ljubljana festivala koncert Mednarodnega orkestra Ljubljana, ki bo pod vodstvom portugalskega dirigenta Osvalda Ferreire izvedel simfonijo številka pet v današnji Češki rojenega avstrijskega skladatelja Gustava Mahlerja. V Viteški dvorani bo pred tem jubilejni koncert Ansambla za sodobno glasbo MD7.

Ljubljana. Ljubljana Festival. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana Festival.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Mahlerjeva peta simfonija, ki jo bo nocoj izvedel Mednarodni orkester Ljubljana, je nastajala v srečnejšem obdobju skladateljevega življenja, ko je bil kot dirigent in umetniški vodja med kritiki že cenjen direktor Dunajske dvorne opere, istega leta pa se je daleč od oči javnosti poročil z dunajsko femme fatale Almo Schindler in ji za poročno darilo posvetil lirično pretanjeni Adagietto omenjene simfonije.

V Križankah bo nocoj zazvenela v interpretaciji dirigenta Ferreire, ustanovitelja in glavnega dirigenta Portugalskega filharmoničnega orkestra, ki je po končanem študiju dirigiranja v Chicagu izobraževanje nadaljeval na Sanktpeterburškem konservatoriju, v Salzburgu in Berlinu pa se je mojstril tudi pod mentorstvom Claudia Abbada, so zapisali pri Ljubljani festivalu.

Letos mineva deset let od ustanovitve Mednarodnega orkestra Ljubljana, kulturnega ambasadorja Mesta Ljubljane, ki deluje pod umetniškim vodstvom Žive Ploj Peršuh. Orkester Združuje odlične mlade glasbenike iz več kot petintridesetih držav, ki z igranjem v simfoničnem orkestru pridobijo neprecenljive izkušnje in v sodelovanju s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti skupaj težijo k najvišjim izvajalskim ciljem.

Orkester je tudi del evropskega projekta Sounds of Change (Zvoki sprememb), ki si z združevanjem v umetniškem ustvarjanju prizadeva za uresničevanje slogana Evropske unije Združeni v različnosti.

V Viteški dvorani bo pred tem danes koncert Ansambla za sodobno glasbo MD7, ki je pred 20 leti prvič stopil na koncertni oder in začel izpolnjevati svoje poslanstvo. Ideja novoustanovljene zasedbe je (bila) izvajati novo (sodobno) glasbo slovenskih in tujih skladateljev, pri čemer novo za Ansambel MD7 pomeni še nikoli slišano.

Ob jubilejnem koncertu zasedbe, ki je delovala pod umetniškim vodenjem Pavla Mihelčiča, od leta 2017 pa pod Nenadom Firštom, so na program uvrstili izbor iz repertoarja številnih kakovostnih skladb, prav tako pa z izvedbo novitete Nenada Firšta tudi na tem koncertu nadaljujejo svoje poslanstvo. Septet priznanih glasbenikov jih bo izvedel pod taktirko dirigenta Stevena Loya, znanega po pronicljivih interpretacijah del sodobne glasbe, ki z zasedbo sodeluje že od leta 2005.

Ansambel je leta 2013 prejel Lipovškovo nagrado za izjemno predanost slovenski, zlasti sodobni glasbi, ki jo podeljuje Društvo slovenskih skladateljev.