Svet 12.8.2022 13:14

Documenta 15: Japonski umetnik v iskanju univerzalne ustvarjalnosti človeštva v jami

Kassel, 12. avgusta - Japonski umetnik Daizaburo Sakamoto se je na documenti 15 v nemškem Kasslu odločil tri dni preživeti v jami. Jamo, v kateri leži od torka, naj bi po napovedih zapustil prav danes. "V Kasslu izkopljem luknjo v zemljo. Nato grem noter. V tej luknji obstaja univerzalna ustvarjalnost človeštva. To je moj pogled," je o sami akciji povedal Sakamoto.

Kitajska, Enshi. Notranjost kraške jame. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Enshi.
Notranjost kraške jame.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je še dodal, na Japonskem obstaja tradicionalno verovanje v naravo, kar vključuje tudi gore in gozdove. Ljudi, ki so ohranili to prepričanje, so poimenovali Yamabushi ali gorski menihi.

"Podali so se globoko v naravo in tam izvajali mistične obrede. Yamabushi so prevodniki zelo starih kultur. Ena od njih je povezana z jamami in luknjami," je še pojasnil Sakamoto in navedel, da je sam pred 17 leti postal gorski menih.

Kot so zapisali pri documenti 15, je Sakamoto tudi oblikovalec in lastnik kavarne, ki živi ob vznožju gorovja Dewa Sanzan, ki velja za sveti kraj na Japonskem, in se ukvarja tudi s tradicionalnim življenjem. Njegova akcija je del javnega programa eksperimentalne mreže Kompostiranje znanja.

"Na podlagi ideje o kolektivno pridelanem kompostu združuje različne materiale in vire - vključno z znanjem, časom, idejami, prostorom ali denarjem - za zasledovanje kooperativnih, nehierarhičnih in sosedsko usmerjenih načel," so še dodali.

Mreža trenutno združuje več kot 20 udeležencev iz Kassla, Tokia, Sofije, Holualoe, Singapurja, Bejruta, Züricha, Toronta, Stockholma in Londona.

Documenta, ki je v Kasslu pripravljajo vsakih pet let od leta 1955, poleg beneškega bienala velja za najpomembnejšo svetovno razstavo sodobne umetnosti. Letošnja bo trajala do 25. septembra.