Svet 15.8.2022 5:00

V Trstu prikaz restavratorskih del portreta cesarja Franca Jožefa I.

Trst, 15. avgusta - Obiskovalci tržaškega muzeja Miramar bodo lahko teden dni v živo spremljali restavratorska dela na enem od najpomembnejših eksponatov muzejske zbirke, portretu cesarja Franca Jožefa I., ki ga je okoli leta 1856 naslikal avstrijski portretist Joseph Kis (1833-1900).

Sliko je skupaj z drugimi portreti naročil Maksimilijan I. Mehiški in je del galerije slik gradu Miramar, kjer je istoimenski muzej. Prikazuje cesarja Franca I. z veličastnim rdečim žametnim plaščem in ogromno verižico z odlikovanjem. Cesar z desnico kaže na svojo listino, ki leži na mizi skupaj s cesarsko krono in žezlom, in stoji v sobi z obokanim oknom, zavesami, preprogami in pozlačenim pohištvom. Črno obarvan, profiliran lesen okvir slike s pozlačeno notranjo prečko je podoben tistim na drugih portretih vladarjev habsburške kraljeve družine, ki so razstavljeni v prestolni sobi muzeja Miramar.

Obiskovalci muzeja bodo lahko v živo spremljali različne stopnje dela na portretu in opazovali delo restavratorjev, ter jim tudi zastavljali vprašanja, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili iz muzeja, ki je odprt vsak dan med 9. in 19. uro.

Joseph Kis je študiral na dunajski Akademiji za likovno umetnost. Njegova najpomembnejša stranka je bil nadvojvoda Maksimilijan, ki je pozneje postal mehiški cesar. Po njegovi usmrtitvi leta 1867 je Kis slikal portrete za madžarsko plemstvo in oltarne slike. Večkrat je upodobil cesarja Franca Jožefa I.