Slovenija 15.8.2022 8:00

Prihaja 8. FeKK na temo Skrivno življenje

Ljubljana, 15. avgusta - Z otvoritveno projekcijo v Kinodvoru se drevi začenja 8. edicija FeKK - Festivala kratkega filma. Na različnih lokacijah v prestolnici bo festival ponudil 33 projekcij in drugih dogodkov. Prikazali bodo več kot 160 kratkih filmov iz 35 držav.

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Festivalski program bo tokrat v znamenju naslova Skrivno življenje, pod katerim bodo odkrivali skrite ali zastrte perspektive, ki se poskušajo izmuzniti dominantnim pogledom sodobne družbe ali antropocentričnim dikcijam, so zapisali organizatorji.

Kot prejšnje edicije bosta festival v veliki meri znova zaznamovala mednarodni tekmovalni program FeKK BAL, ki bo prikazal vrhunce sodobne kratkometražne produkcije z držav balkanskega polotoka in domač tekmovalni program FeKK SLO, za katerega so letos prejeli rekordnih 170 prijav, kar kaže na močno ustvarjalno energijo domačega okolja, izbor tekmovalnega programa pa predstavlja pravi cvetober slovenskih kratkih filmov.

V goste tokrat prihaja srbski režiser Želimir Žilnik s premiernim programom kratkih filmov Politične lekcije iz Zahodne Nemčije, ki so do nedavnega veljali za izgubljene.

FeKK bo gostil tudi največji poljski festival kratkega filma Short Waves, gostja festivala bo v fokusu sekcije Instant Kult hrvaška režiserka Sunčica Ana Veldić, ki se kot filmska ustvarjalka in obenem poklicna veterinarka v svojih filmih na edinstven način ukvarja z živalsko perspektivo.

Poleg sekcije Klasiki in nominirancev za najboljši evropski kratki film leta v programih EFA Shorts bo festival postregel s pestrim naborom kuriranih programov in pogovorov s filmskimi gosti. Letos ponovno uvajajo program za najmlajše in družine CINEMINI: Skrivno življenje.

Pomembno plat festivalskega dogajanja bo tudi letos predstavljal obsežen strokovni program PROFeKK, ki bo prinesel predavanja, okrogle mize in delavnice v Galeriji Škuc. Strokovni program dopolnjujeta filmsko-kritiška delavnica Ostrenje pogleda in scenaristična delavnica Kratka Scena, ki jo vodi priznani angleško-danski scenarist in gost PROFeKK-a Christian Gamst Miller-Harris, ki je avtor scenarija kratkometražca Helium. Film je leta 2014 prejel oskarja za najboljši kratki film.

Spremljevalni program prinaša samostojno razstavo Nature is Healing/Narava se celi lanske dobitnice nagrade FeKK Grand Prix Sare Bezovšek. Ta bo vrata v prostorih Projektne sobe SCCA-Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost odprla v torek. Koncert mladega slovenskega benda Masaž, ki "širi dobre vibracije in servira frekvence, ki masirajo uho", pa bo sledil otvoritveni projekciji v Kinodvoru.

Festivalski dogodki bodo potekali v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi na Metelkovi, v dvorani Slovenske kinoteke, Kinodvoru, Galeriji Škuc in na drugih lokacijah širom Ljubljane.

Nekateri sklopi bodo tekom festivala brezplačno dostopni za ogled tudi na spletni strani Baza slovenskih filmov.