Svet 16.8.2022 12:07

Ameriška filmska akademija z opravičilom indijanski igralki Sacheen Littlefeather

Los Angeles, 16. avgusta - Skoraj 50 let po tem, ko so jo izžvižgali na podelitvi oskarjev, ker je v imenu filmskega igralca Marlona Branda v znak protesta proti ravnanju filmske industrije z Indijanci zavrnila oskarja, je indijanska igralka Sacheen Littlefeather dočakala opravičilo ameriške filmske akademije.

V pismu, ki ga je junija poslal takratni predsednik akademije David Rubin, je ameriška Akademija za film in znanost po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med drugim zapisala, da je bil odziv, ki ga je bila indijanska igralka tedaj deležna zaradi prebrane izjave, neupravičen in krivičen.

"Čustveno breme, ki ste ga preživeli, in posledice na vašo kariero v naši industriji, so nepopravljive. Za pogum, ki ste ga pokazali, predolgo niste dobili priznanja. Za to se vam iskreno opravičujemo in vas iskreno občudujemo," je še zapisano v pismu, ki so ga objavili v ponedeljek pred napovedjo, da bo Sacheen Littlefeather prihodnji mesec imela govor v filmskem muzeju v Los Angelesu.

Muzej, ki so ga odprli lani septembra, se je zavezal, da se bo soočil s "problematično zgodovino" oskarjev, vključno z rasizmom. Ena od razstav tako že obravnava prav primer Sacheen Littlefeather, ki je kot 26-letna igralka leta 1973 v Brandovem imenu spregovorila na podelitvi oskarjev.

Takrat je v govoru med drugim dejala, da v tej državi ne bi smeli sprejemati nagrad, dokler se ne bodo bistveno izboljšali življenjski pogoji ameriških domorodcev. Sacheen Littlefeater je takrat oder zapustila ob žvižgih in tudi kasneje bila večkrat deležna sovražnosti. Prav tako se je morala sprijazniti z govoricami, da je vse skupaj le izkoristila, da bi pripomogla k dvigu svoje kariere, ali da v resnici sploh ni Indijanka, poroča britanski BBC.

Kasneje je Sacheen Littlefeather razkrila, da so morali posredovati, da je zvezda vestern filmov John Wayn na slovesnosti ni fizično napadel. Incident sedaj že primerjajo z zloglasnim napadom ameriškega igralca Willa Smitha na komika Chrisa Rocka na letošnji slovesnosti ob podelitvi oskarjev, še piše AFP.

"Kar zadeva opravičilo akademije meni osebno, smo Indijci zelo potrpežljivi ljudje - minilo je šele 50 let," je v odzivu dejala Sacheen Littlefeather. "Glede tega moramo ves čas ohraniti smisel za humor. To je naša metoda preživetja," je povedala.

Ameriška filmska akademija se je v zadnjih letih začela soočati z obtožbami o pomanjkanju rasne raznolikosti.

Leta 2019 je zvezdnik filma Poslednji Mohikanec Wes Studi tako postal prvi indijanski igralec, ki je prejel častnega oskarja kot priznanje za njegovo kariero. Hkrati je filmski muzej doslej gostil virtualne dogodke o ženskah, ki so dosegle zgodovinske mejnike na podelitvi oskarjev, vključno s pogovorom z Buffy Sainte-Marie - prvo domorodko, ki je leta 1983 prejela oskarja za najboljšo izvirno pesem.