Slovenija 17.8.2022 8:00

V Kanalu ob Soči fotografska razstava Varuhinje rek

Kanal, 17. avgusta - V Parku Pečno v Kanalu bodo popoldne odprli skupinsko fotografsko razstavo z naslovom Varuhinje reke, ki je povezala 19 slovenskih rek, 19 fotografov in 29 varuhinj rek. Odprtju razstave bo kasneje sledil še pogovor o civilno-družbenih prizadevanjih proti dolgoletnemu onesnaževanju Soče, celotne narave in človeškega okolja v Soški dolini.

Na razstavi bodo na ogled dela fotografov in fotografinj: Arneja Hodaliča, Boruta Peterlina, Barbare Čeferin, Katje Bidovec, Mateja Pušnika, Boruta Krajnca, Mete Krese, Uroša Abrama, Petra Gedeija, Katje Jemec, Nike H. Praper, Vedrana Tomšiča, Stojana Spetiča, Matica Zormana, Tereze Kozinc, Ajde Zupan, Boštjana Selinška, Mance Juvan in Matjaža Krivica.

Razstavo, ki bo vse do leta 2024 potovala po vsej Sloveniji, bodo spremljale okrogle mize, delavnice za lokalne aktiviste in otroke ter umetniški dogodki.

Projekt Varuhinje rek, ki ga vodita Alja Bulič iz ustvarjalnega kolektiva Hupa Brajdič in Erik Valenčič, je namenjen osveščanju o pomenu varovanja vodotokov ter spodbujanju aktivnega državljanstva na tem področju. Projekt povezuje prizadevanja za varovanje narave in človeških okolij z raznolikimi umetniškimi pristopi. Osrednji del projekta je prav skupinska fotografska razstava, ki jo zaznamujeta dva osrednja motiva: slovenske reke in njihove varuhinje.

Pod ilustracije, oblikovanje in video projekta se podpisuje Sabell-Christina Fabian, Nika Solce pa je avtorica glasbe in besedila za pesem Reka.

Z razstavo in spremljajočimi dogodki želijo snovalci projekta vplivati tudi na lokalne politične predstavnike, da problematiki zaščite vodotokov namenijo več pozornosti in poskušajo najti rešitve za konkretne lokalne izzive ter poleg fotografov in ljubiteljev fotografije nagovoriti še naravovarstvenike, ljubitelje narave - taborniška, ribiška, rekreativna in druga društva ter posameznike -, mlade in šolske otroke, angažirane kulturnike, turiste, novinarje ter predstavnike različnih civilnodružbenih iniciativ in lokalnih skupnosti.