Na hitro prelistano 20.8.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. avgusta - Pri Beletrini so izdali biografski roman o Jožici Avbelj, ki ga podpisuje Petra Pogorevc, in roman Lada Kralja Ne bom se več drsal na bajerju. Pri Mladinski knjigi je izšla kriminalka danske avtorice Anne Mette Hancock Smrdljivka, pri založbi Miš pa slikanica Marka Kravosa Tri račke z ilustracijami Anke Kočevar.

JOŽI - BIOGRAFSKI ROMAN O VELIKI IGRALKI JOŽICI AVBELJ

Petri Pogorevc uspe v knjigi Joži "ujeti žar osebe, ki jo slika pred nami, kronološko zapisano delo pa nas vodi vse od igralkinega otroštva do njenih velikih gledaliških vlog", so zapisali pri Beletrini. Zajetna knjiga bralca z veliko mero sproščenosti in kančkom pogovornega jezika popelje po poti velike igralke, prejemnice številnih priznanj in nagrad, tudi Borštnikovega prstana za življenjsko delo.

Knjiga, ki je nastala v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim (MGL) in Festivalom Borštnikovo srečanje, je poklon igralskemu poklicu, prikaže pa ga večplastno in kompleksno, skupaj s prelomnimi in kontroverznimi predstavami, ki so dvigale prah, kot sta Spomenik G in Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, v kateri je Jožica Avbelj zaigrala še kot gimnazijka. Igralka bralca spusti tudi v zaodrje predstav in razgrne svoj igralski credo: "Hotela sem prodreti v skrivnost vlog, ki so mi jih zaupali režiserji, in jih enostavno narediti. To ne pomeni, da nikoli nobene ne zafrkneš, mirno jo lahko in tudi jo. Ampak moraš se pobrati in pripraviti na naslednjo, ki bo boljša."

Dramaturginja, urednica, publicistka in kritičarka Petra Pogorevc je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika na Filozofski fakulteti. Sprva je več let delovala kot novinarka, kritičarka, publicistka in prevajalka, leta 2007 pa se je zaposlila v MGL kot dramaturginja in urednica zbirke Knjižnica MGL. Leta 2020 je napisala knjigo RAC: biografski roman o življenju Radka Poliča, ki je takoj ob izidu postala uspešnica.

NE BOM SE VEČ DRSAL NA BAJERJU - DRUGI ROMAN IZPOD PERESA LADA KRALJA

Avtor se v tokratnem romanu podobno kot v prvem Če delaš omleto (2014) ozira v polpreteklo zgodovino prestolnice, pri čemer zgodovinska dejstva, osebe, dogodke in prizorišča niza okrog fiktivnih literarnih oseb. Dogajanje romana je postavljeno v čas od italijanske okupacije do 50. let v Ljubljani, v Šiško, kjer stoji grad Jama, v katerem je samostan šolskih sester. Te vodijo dekliško internatsko šolo, ki jo obiskuje tudi Eva Verdonik. Vanjo se zaljubi najstnik Ivan Knez, ki deluje kot kurir za vosovce. Ozračje je napeto in situacija nevarna, saj Italijani Slovence pobijajo ali odvažajo v koncentracijska taborišča. Kot da to ne bi bilo dovolj, se začne za Evo ozirati še italijanski poročnik Tartaglia. Kljub težki tematiki je Kralj v svojem slogu gibek, sproščen, včasih celo ironičen, so zapisali pri Beletrini.

Pisatelj, kritik, dramaturg, urednik, literarni zgodovinar in profesor Lado Kralj (1938) je za zbirko kratke proze Kosec koso brusi (2010) prejel nagrado za najboljši prvenec in fabulo. Kot avtor se je podpisal pod znanstvena dela Ekspresionizem, Teorija drame in Primerjalni članki, kot urednik pa pod Zbrano delo Slavka Gruma (1976) in Zgodbe iz tridesetih let (2010) Milene Mohorič. Po diplomi je študiral na New York University in bil dramaturg v avantgardnem gledališču The Performing Garage. Bil je soustanovitelj gledališč Glej in Pekarna. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov mu je leta 2020 podelilo nagrado za življenjsko delo.

SMRDLJIVKA - KRIMINALKA DANSKE AVTORICE

V danski uspešnici se novinarki Heloise Kaldan življenje postavi na glavo, ko se izkaže, da ji je njen vir za senzacionalen politični članek lagal. Med cirkusom, ki izbruhne, Heloise prejme pismo iskane morilke Anne Kiel. Policist Erik Schäfer po več letih odkrije, kje bi se lahko skrivala Anna Kiel, ko novinarja, ki je pisal o njej, najdejo mrtvega na njegovem domu. Morilka pa je znova na delu, so vsebino kriminalke povzel pri Mladinski knjigi. Knjigo je prevedla Tina Stanek.

Anne Mette Hancock je študirala zgodovino in novinarstvo ter nekaj let živela v ZDA in Franciji, potem pa se vrnila na rodno Dansko. Smrdljivka iz leta 2017 je njena prva kriminalka, zanj si je prislužila nagrado za najboljši debitantski roman. Z naslednjo knjigo iz iste serije, Zbiralec, je leto pozneje osvojila še naziv pisateljice leta.

TRI RAČKE - NOVA SLIKANICA TRŽAŠKEGA KNJIŽEVNIKA

Slikanica Marka Kravosa prinaša vodne vragolije treh račk, ki jih prekineta muc Mrmjav in žabec. Ali jim lahko pokvarita veselje do čofotanja? Seveda ne, saj štorklja pravočasno naredi red, so vsebino slikanice s podobami Anke Kočevar povzeli pri založbi Miš.

Marko Kravos (1943) je tržaški pesnik, ki piše za otroke in mladino, esejist in prevajalec ter slavist. Četrt stoletja je bil glavni urednik Založništva tržaškega tiska, nato je nekaj let vodil katedro za slovenski jezik s književnostjo na Univerzi v Trstu. Med drugim je predsedoval Zvezi slovenskih kulturnih društev v Italiji, tržaškima Slavističnemu društvu in Slovenskemu klubu, bil je tudi predsednik slovenskega Pena. Prejel je vrsto slovenskih nagrad, med drugim nagrado Prešernovega sklada, zlatnik poezije in Schwentnerjevo nagrado, večkrat je bil nagrajen tudi v Italiji.