Svet 19.8.2022 5:00

V Sarajevu se bo drevi sklenil 28. filmski festival

Sarajevo, 19. avgusta - V Sarajevu se bo drevi z novim filmom režiserja iz Bosne in Hercegovine Pjera Žalice z izvirnim naslovom Praznik rada ter s podelitvijo nagrad sklenil 28. filmski festival. Za nagrado srce Sarajeva se letos poteguje 51 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah. V tekmovalnem programu festivala so tudi trije slovenski filmi.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival (SFF). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival (SFF).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V tekmovalni program osmih celovečernih igranih filmov se je uvrstil prvenec slovenskega režiserja Dominika Menceja Jezdeca. V tekmovalni program kratkih filmov sta se uvrstila dva slovenska filma: igrani kratki film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina ter animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka ml.

Žirijo tekmovalnega programa, ki bo izbrala najboljše filme, letos vodi avstrijski režiser in scenarist Sebastian Meise, člani pa so še režiserka, scenaristka in producentka Lucile Hadžihalilović, scenaristka in režiserka Antoneta Alamat Kusijanović, igralec Milan Marić ter producent Katriel Schory.

Zunaj konkurence je bila Slovenija zastopana še z nekaterimi filmi in koprodukcijami ter v tekmovanju za televizijske serije, ki so ga na festivalu uvedli lani. Za nagrade srce Sarajeva sta bili nominirani seriji Leninov park in Dolina rož, ki sta ju po istoimenskih knjižnih predlogah pisatelja Tadeja Goloba režirala Klemen Dvornik in Matevž Luzar.

Nobena serija ni bila nagrajena, je pa Slovenija sodelovala kot koprodukcijska država pri nagrajeni hrvaški seriji Območje brez signala, ki je prejela srce Sarajeva za najboljšo dramsko serijo. Serija je osvojila tudi več drugih nagrad: Izudin Barjović je slavil v kategoriji najboljšega igralca v dramski seriji, Dalibor Matanić je dobil nagrado za režijo, ustvarjalci pa so prejeli tudi nagrado za najboljši scenarij med dramskimi serijami. Nagrado za najboljšo žensko epizodno vlogo so namenili Lani Barić.

Tudi letos so na festivalu podelili častno srce Sarajeva, ki ga je letos prejelo več filmskih ustvarjalcev: ameriški režiser in scenarist Paul Joseph Schrader, ukrajinski režiser Sergej Loznica, ki so mu posvetili tudi retrospektivo, švedski režiser Ruben Östlund, danski igralec Mads Mikkelsen ter ameriški igralec, režiser in dramatik Jesse Eisenberg.

Lani je nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film prejel nemško-avstrijski film Velika svoboda v režiji Sebastiana Meiseja.