Svet 21.8.2022 6:00

Picassova Guernica na gostovanju v Tokiu

Tokio, 21. avgusta - Znamenita Guernica Pabla Picassa bo do 28. avgusta na ogled v Tokiu. Prikazana je na zaslonu ultra visoke ločljivosti v okviru projekta japonske televizije NHK in družbe NTT InterCommunication, ki umetnino razstavlja v svojem centru.

Ljubljana. Dela slikarja Pabla Picassa. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dela slikarja Pabla Picassa.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Obiskovalci si lahko ogledajo povečano sliko in tako občudujejo njene podrobnosti v ločljivosti 8K na 325-palčnem monitorju.

Japonska državna radiotelevizija NHK uporablja tehnologijo ultra visoke ločljivosti za snemanje kulturnih dobrin in umetniških del za prihodnje generacije, piše španska tiskovna agencija EFE.

Picasso je Guernico, ki je danes osrednja znamenitost madridskega muzeja moderne umetnosti Reina Sofia, naslikal leta 1937 po bombardiranju istoimenskega baskovskega mesta v času španske državljanske vojne.

"Vprašati se moramo, kaj Guernica vzbuja 85 let po tragediji tega bombardiranja," meni umetnostni zgodovinar in profesor na univerzi Waseda Yasujiro Otaka. "Razmislek o njenem pomenu je nujna naloga, saj znova vstopamo v obdobje vojne," je dodal na odprtju razstave, ki bo trajala do 28. avgusta.