Slovenija 22.8.2022 9:55

Na festivalu kratkega filma glavna nagrada grškemu filmu Mikrobiom

Ljubljana, 22. avgusta - V mednarodnem programu Festivala kratkega film - FeKK, ki se je sklenil konec tedna, je glavno nagrado žirije prejel grški film Mikrobiom režiserja Stavrosa Petropoulosa. Med slovenskimi kratkimi filmi je nagrado dobil film Sutherland v okvirju Matjaža Jamnika in Gaje Naje Rojec, so sporočili organizatorji.

Film Mikrobiom je priča trku dveh svetov - prebivalcev grškega otoka in znanstvenikov, ki raziskujejo njihovo dolgoživost, pa tudi vsem trenjem med mladimi in starejšimi generacijami.

Mednarodna žirija, v kateri so bili Aleksandra Lawska, Sunčica Ana Veldić in Želimir Žilnik, mu je nagrado grand prix prisodila "za oblikovanje tako klasičnega cinema verite, ki vstopa v zasebno življenje ljudi skozi majhna vratca nečesa tako intimnega, kot je njihov stolček". Kot so zapisali v utemeljitvi, so gledalci s kamero kot mikroskopom povabljeni, da analizirajo in zelo natančno opazujejo zaplete dolgega in zdravega življenja Ikarijcev.

Za slovenski film Sutherland v okvirju pa je žirija ocenila, da vsebuje zanimiv prikaz krščanstva med prebivalci afriške vasi, ki sta ga avtorja uokvirila v sliko, ki simbolizira njuno pot. "Zamisel in referenčnost filma ter njegova iskrena, neomadeževana in subtilna realizacija naredijo ta film edinstveno kompleksen in prepoznaven."

Posebni omembi sta v tekmovalnem programu slovenskih filmov dobila filma Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Emilie Pigeard ter Musical Žige Krajnca. V mednarodnem tekmovalnem programu je žirija nagradila še hrvaški film Dokler smo bili tu Sunčice Fradelić ter podelila posebno omembo kosovskemu filmu Štiri tablete zvečer Learta Rame, piše v sporočilu za javnost.

Festival kratkega filma je v 8. izdaji na različnih lokacijah v Ljubljani prikazal več kot 160 kratkih filmov iz 35 držav. Mednarodni tekmovalni program je obsegal vrhunce sodobne kratkometražne produkcije iz držav balkanskega polotoka, domač tekmovalni program pa izbor slovenskih kratkih filmov, za katerega so letos prejeli rekordnih 170 prijav.

Srbski režiser Žilnik je bil na festivalu zastopan s premiernim programom kratkih filmov Politične lekcije iz Zahodne Nemčije, ki so do nedavnega veljali za izgubljene.