Na hitro prelistano 27.8.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. avgusta - Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Ko oblasti sploh ni Petra Božiča (1932-2009). Založba Miš je izdala mladinski roman Bizarno Sjoerda Kuyperja, Celjska Mohorjeva družba pa slikanico Podganca Franca iz Podklanca Tine Arnuš Pupis z ilustracijami Evgenije Jarc Zaletel. Pri založbi Mladinska knjiga so izšle štiri knjige, predpisane za maturo 2023.

Ljubljana. Maturitetno gradivo. Foto: STA

Ljubljana.
Maturitetno gradivo.
Foto: STA

Ljubljana. Bizarno. Foto: STA

Ljubljana.
Bizarno.
Foto: STA

Ljubljana. Ko oblasti sploh ni. Foto: STA

Ljubljana.
Ko oblasti sploh ni.
Foto: STA

Ljubljana. Podganca Franca iz Podklanca. Foto: STA

Ljubljana.
Podganca Franca iz Podklanca.
Foto: STA

KO OBLASTI SPLOH NI - DOSLEJ NEOBJAVLJENI ZAPISI PISATELJA IN DRAMATIKA PETRA BOŽIČA

Doslej neobjavljeni spominski zapisi pisatelja in enega glavnih predstavnikov absurdne dramatike na Slovenskem bralca popeljejo v Ljubljano 50. in 60. let prejšnjega stoletja, predvsem v družabno življenje umetnikov. Letos namreč mineva 90 let od rojstva tega angažiranega in politično dejavnega intelektualca, ki je med drugim deloval kot knjižničar, učitelj, samostojni književnik, novinar in urednik.

Po besedah urednice knjige Tine Vrščaj "knjiga avtorjevih spominov na boemsko mladost Ko oblasti sploh ni, ki jih je po naključju odkril Jurij Hudolin, v javnost prihaja ob ravno pravšnjem času, da počastimo obletnico. S to knjigo se bralec prestavi v petdeseta leta in zazdi se mu, da skupaj z najpomembnejšimi ustvarjalci tistega časa poseda v ljubljanski kavarni". "Edino še sočno besedo," piše Božič, "si našel tukaj in na straniščih. To so bila tako pusta in siva leta, kar zadeva žmohtnost življenja, besed in misli, ki so njegov edini izraz, da bi bila puščava Gobi pravi prijetni oddih za srce in za oko".

BIZARNO - KNJIGA O SKORAJ VSEM

Bizarno nizozemskega pisatelja Sjoerda Kuyperja je knjiga o marsičem, če ne skoraj o vsem. Glavna junakinja Sallie Mo ni spregovorila, odkar ji je umrl dedek, zato jo je mati poslala k psihiatru. Sallie Mo ostaja v svojih knjigah in "živi na otoku v svoji glavi", kot pravi. Doktor Bloem ji začasno ustavi branje. Sallie Mo tako namesto, da bi knjige brala, začne knjigo pisati, so o knjigi zapisali pri založbi.

Na otoku, kjer z mamo preživlja počitnice, spoznava samo sebe. Čas ji zapolnjuje pisanje dnevnika, ki naj bi postala najboljša knjiga na svetu. Sallie Mo v njem razkriva svoje misli, počutje in primerja svoje življenje s Hamletom, zadnjo knjigo, ki jo je prebrala. Medtem ko njena mama zanjo išče novega očeta in se druži s prijateljicama, se Sallie Mo sprehaja po kampu in sledi svoji simpatiji Dylanu. Nekega dne v sipinah odkrije bunker, v katerem se skrivajo trije otroci, ki so pobegli od doma. In potem vse postane zares bizarno: kdo so ti otroci in zakaj se skrivajo v bunkerju? Od tega trenutka naprej svet nenadoma postane veliko kompleksnejši in mladi protagonisti se soočijo s številnimi pomembnimi družbeno-političnimi temami, so pri založbi povzeli vsebino knjige. Prevod podpisuje Katjuša Ručigaj.

PODGANCA FRANCA IZ PODKLANCA - ŽIVLJENJSKA ZGODBICA O TEM, DA JE POMEMBNO POSKRBETI TUDI ZASE

Podganca Franca je najboljša soseda na vsem širnem svetu. Pozdraviti zna prehlad in potolažiti žalostno srce, rešiti zlomljen krempeljc in počesati zaležan kožuh, v red pomaga spraviti vsak brlog, skuha najbolj krepčilno juhico na svetu in popazi tudi najbolj razgrajaške otroke v soseščini. Toda nekega dne preprosto ne zmore več. Včasih je pač treba ljubeče, a odločno reči "ne". Pa bodo imeli sosedje Franco kljub temu še vedno radi, so o vsebini knjige zapisali pri založbi.

Kot so še zapisali, je Podganca Franca iz Podklanca "življenjska zgodbica o tem, kako je včasih največje dejanje ljubezni do drugih to, da najprej poskrbimo sami zase".

KNJIGE, PREDPISANE ZA MATURO 2023 PRI MLADINSKI KNJIGI - ŠTIRI DRAMSKA DELA DOMAČE IN SVETOVNE LITERATURE

Pri založbi Mladinska knjiga so izšla štiri dramska dela, predpisana za maturo 2023: Antigona antičnega dramatika Sofokleja v prevodu Kajetana Gantarja, Nora (Hiša lutk) norveškega dramatika Henrika Ibsena v prevodu Darka Čudna, Dogodek v mestu Gogi slovenskega književnika Slavka Gruma in Antigona slovenskega dramskega ustvarjalca Dominika Smoleta.