Slovenija 25.8.2022 8:00

V prestolnici začetek Noči v stari Ljubljani

Ljubljana, 25. avgusta - S koncertom zasedbe Bakalina Velika na Novem trgu se bo drevi začel 34. festival Noči v stari Ljubljani v organizaciji ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije. Največji poulični festival v prestolnici bo staro mestno jedro tri dni napolnil s kulturnim utripom. Na šestih prizoriščih se bo zvrstilo 21 dogodkov.

Ljubljana. Osvetljen Ljubljanski grad in mesto Ljubljana ponoči. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Osvetljen Ljubljanski grad in mesto Ljubljana ponoči.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Bakalina Velika bo po napovedih organizatorjev občinstvo popeljala na glasbeno pustolovščino od skritih kotičkov starodavnih jam do tolminskih vršacev, kjer se obilje eksperimentalnih, eklektičnih zvokov in inštrumentarija domišljeno spaja z zgodbami, ki so "žmohtnejše" in intimnejše kot kadarkoli prej.

Noči v stari Ljubljani bodo tudi letos postregle z mednarodno obarvanim programom. Nastopilo bo preko 90 umetnikov iz devetih držav.

Iz Francije s karibskim vudu blues rockom prihaja zasedba Moonlight Benjamin, ki je letos izdala tretjo zgoščenko. S posebnim gostom, slovenskim mednarodno najuspešnejšim jazzovskim saksofonistom Juretom Puklom, bo nastopil Sentido Project, ki špansko glasbeno-plesno tradicijo flamenka z vnašanjem elementov jazza in elektronike preobraža in povzdiguje v sodobni hibridni žanr. Predstavili bodo novi album Solo andar.

Obeta se večer z italijansko-avstrijskim duom Luciano Biondini & Klaus Falschlunger. S kombinacijo harmonike in indijskega sitarja v novem projektu Once in a Blue Moon plujeta po prostranih galaksijah zahodne in vzhodne glasbene poloble.

Multitalent Žigan Krajnčan bo predstavil novo zgoščenko Fusion Reactor, na kateri z avtorskim prepletom glasbe in plesa potuje med številnimi zvrstmi in žanri, kot so jazz, funk, hip-hop, reggae in klasika. Mladi glasbeniki Folk tria Lumi se bodo predstavili z avtorskimi priredbami, ki tradicijo nagrajujejo s pogosto nepričakovano mladostno drznostjo. Prisluhniti bo moč tudi glasbeno-stilni raznolikosti, povezani z mladostno svežino sester Gregorič, Mire na violini in Sare na kitari, sicer koroških zamejk, ki slišita na ime Duo Sonoma.

Brazilski duo Musical Manifesto bo ulice odel v indijske ritme, z virtuoznostjo, ovito v udaren balkanski melos, bodo nastopili Autetno, italijanski Ecanes kvartet, ki prepleta klasično in popularno glasbeno tradicijo z različnimi stili, pa bo postregel z interpretacijami ljudskih pesmi v jezikih in narečjih različnih sredozemskih kultur. Kolektiv Zhlehtet, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja, bo predstavil nov cikel kompozicij za kvintet, ljubitelji večglasnega petja pa bodo lahko prisluhnili vokalnemu jazz kvarteta Vox Arsana.

Nastopil bo osemčlanski kolektiv mladih glasbenikov WCKD Nation, ki raziskuje nove oblike in zvoke jazz-popa, prepletene s hip hop beati, sodobnim soulom, eksperimentalnim R&B-jem ter kitarsko podlago, ki črpa iz funka 70. let prejšnjega stoletja. Zaigrala pa bo tudi madžarska zasedba Zajnal, ki pod vplivom sodobnih urbanih zvočnosti z avtohtonim tradicijskim inštrumentarijem svojih prednikov napleta energične, sveže in udarne avtorske viže.

Poleg glasbenih dogodkov bodo Noči ponudile bogat spremljevalni program. V okviru festivala bo potekal mednarodni večdisciplinarni simpozij, ki se bo letos v Evropskem letu mladih posvečal glasbi mladih v slovenski preteklosti in sedanjosti. Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije ga pripravlja z oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, ZRC SAZU in KED Folk Slovenija.

Lutkovna predstava Turlututu v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana bo v atriju Magistrata razveseljevala najmlajše obiskovalce, pod Plečnikovimi plesnimi arkadami pa bodo potekali plesni večeri salse, bachate in swinga.

Vsi dogodki so za obiskovalce brezplačni.