Svet 25.8.2022 6:00

V Nemški kinoteki razstavo posvetili Wernerju Herzogu

Berlin, 25. avgusta - V Nemški kinoteki so režiserju Wernerju Herzogu ob njegovi 80-letnici posvetili razstavo. Herzog s svojimi filmi že desetletja zaznamuje svet sedme umetnosti. Revija Time ga je pred nekaj leti uvrstila med najvplivnejše osebnosti. Na razstavi je predstavljen kot popkulturni fenomen ter tudi njegov način dela in pripovedovanja zgodb.

Poljska, Varševa. Nemški režiser Werner Herzog. Foto: epa/STA Arhiv epa/STA

Poljska, Varševa.
Nemški režiser Werner Herzog.
Foto: epa/STA
Arhiv epa/STA

Razstava v Nemški kinoteki po pisanju nemške tiskovne agencije dpa združuje približno 250 eksponatov. Veliko je med njimi arhivskih posnetkov, vključeno je tudi video gradivo in osebna pisma.

Na razstavi je predstavljen kot popkulturni fenomen - denimo legende, ki obkrožajo njegovo osebo, ali njegova gostovanja v serijah Simpsonovi in Vojna zvezd - The Mandalorian. Predvsem pa razstava predstavi njegov način dela in pripovedovanja zgodb o naravi, ljudeh in resničnosti.

Kot so zapisali v Nemški kinoteki, je Herzog s svojimi filmi ustvaril izjemne podobe, ki daleč presegajo tisto, kar smo vajeni videti v kinu. Posnel je igrane filme, kot sta Fitzcarraldo s Klausom Kinskim in Kraljica puščave z Nicole Kidman, pa tudi dokumentarce, kot sta Die Höhle der vergessenen Träume (Jama pozabljenih sanj) in Begegnungen am Ende der Welt (Srečanja na koncu sveta) o Antarktiki.

"Herzog polarizira," je dejala kuratorica razstave Kristina Jaspers. Dodala je, da se nikoli ni izogibal polemikam, kar je mogoče zaslediti tudi v korespondenci s televizijsko postajo, kjer je prišlo do spora okoli nekega projekta.

Herzog se je rodil v Münchnu in živi v ZDA. Osemdeset let bo dopolnil 5. septembra. Nemška kinoteka po pisanju dpa že več let upravlja Herzogov arhiv, ki obsega približno 18.000 fotografij.

Razstava bo na ogled od danes do 27. marca 2023.