Svet 26.8.2022 6:00

V newyorškem gledališče La MaMa v sezoni 2022-23 tudi Miniteater

Ljubljana, 26. avgusta - V newyorškem gledališču La MaMa se bo v sezoni 2022-23 zvrstilo več kot 40 gledaliških, glasbenih, plesnih in lutkovnih produkcij iz osmih držav. Tema 61. sezone je Remake a World (Preoblikujte svet). Med predstavami je tudi Turingov stroj Miniteatra iz Ljubljane v režiji Ivice Buljana.

Turingov stroj francoskega avtorja Benoita Solesa bo v New Yorku gostoval v aprilu, so za STA potrdili v Miniteatru. Predstava je v Minitetaru premiero doživela 29. avgust 2021. "Prva uprizoritev v slovenskem jeziku daje prostor človeku, ki je pretekel maraton s svojim strojem in z nepogrešljivimi prijateljskimi umi, znanstveniku, ki je začrtal temelje sodobnega računalništva in hkrati nevede postavil ogledalo v poduk družbi, ki upajoč ne bo več ponavljala svojih nestrpnih in sovražnih napak," so na spletni strani Miniteatra navedli besede gledališke ustvarjalke Nike Korenjak, ki v predstavi igra ob Nejcu Cijanu Garlattiju in Timonu Šturbeju.

Med drugim so na spletni strani broadwayworld.com v sezoni 2022-23 v gledališču La MaMa napovedane svetovne premiere predstav Johna Kellyja, Erika Ehna, Elizabeth Swados, Witness Relocation/Dana Saferja, Bobbie Jene Smith in Ping Chonga, kot tudi premiera v živo predstave Split Britches iz leta 2021 z naslovom Last Gasp, ki je že doživela premiero na spletu.

Predstavam ustvarjalcev, ki so z La MaMo povezani že dolgo, se bodo v sezoni 2022-23 pridružile svetovne in ameriške premiere uprizoritev ustvarjalcev še iz Italije, Ukrajine, Brazilije, Japonske in Islandije.

Tema sezone je Remake a World. "Kako lahko preoblikujemo svet," se sprašuje umetniška vodja Mia Yoo. "Nujno je treba razmisliti o številnih načinih, kako lahko preoblikujemo svet. Zdaj moramo stopiti skupaj, se povezati in ustvariti gibanje, ki nas bo združevalo in gnalo naprej k bolj pravičnemu vesolju. Naše umetnike in širšo skupnost prosimo, da razmislijo o tem vprašanju," je dodala.

Ameriški režiser Ping Chong bo 50-letnico Ping Chong + COMPANY proslavil s svetovno premiero predstave Lazarus konec septembra. Predstava gledališča Split Britches, ki je premiero doživela leta 2020 v času pandemije covida-19, bo sedaj doživela tudi premiero v živo v oktobru.

The History of Empires Witness Relocation/Dana Saferja, ki bo doživela svetovno premiero, je plesno-gledališko delo o eksorcizmu, distopiji in sreči, ki sta ga ustvarila baletni plesalec Marcus McGregor in skladatelj Christian Frederickson po besedilu Chucka Mea. Fantastično življenje Samuela Stewarda (1909-1993) pa je tema novega plesno-gledališkega dela Johna Kellyja z naslovom Underneath the Skin, ki bo na gledališkem odru v decembru, je še mogoče prebrati na omenjenem portalu.