Slovenija 26.8.2022 6:00

V UGM Prevzetnost in pristranost narodne noše

Maribor, 26. avgusta - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) danes odpirajo razstavo Prevzetnost in pristranost narodne noše, ki je rezultat sodelovanja z Narodnim muzejem v Pragi in Muzejem Lužiških Srbov v Bautznu v Nemčiji. Jedro je opus slovenskega slikarja Anteja Trstenjaka, ki ga dopolnjujejo dela sodobnih umetnikov Erica Schuetta, Tine Dobrajc in Trine Sondergaard.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Tematika razstave se vrti okoli narodne noše in njenih upodobitev v določenem prostoru in času, nagovarja pa tudi teme pripadnosti in identitete ter razmišlja o vlogi ženske in njenem položaju v družbi.

Razstavo, ki bo na ogled do 23. oktobra, bosta uradno odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko, zbrane pa bo nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Jedro razstave predstavlja umetniški opus slovenskega slikarja Anteja Trstenjaka (1894-1970), ki je študiral in dve desetletji živel v Pragi, se nekaj časa navdihoval pri bogati kulturi Lužiških Srbov in se v zadnjem delu življenja ustalil v Mariboru.

Predstavljen je lužiški cikel znotraj slikarskega opusa Anteja Trstenjaka in vpliv češkega slikarja Ludvika Kube nanj, obenem pa razstava ponuja pogled na prebujanje slovanskih narodov v prvi polovici 20. stoletja.

Etnografsko-dokumentarno jedro razstave dopolnjujejo izbrana dela sodobnih umetnikov Erica Schuetta, Tine Dobrajc in Trine Sondergaard. Slednja se v Veliki dvorani UGM samostojno predstavlja s serijo Hovedtoj (Pokrivala), tri fotografije pa so vključene v razstavo Prevzetnost in pristranost narodne noše.