Slovenija 27.8.2022 10:19

Franci Novak dobitnik nagrade novo mesto za najboljšo zbirko kratke proze

Novo mesto, 27. avgusta - Franci Novak je z zbirko Obvoz, ki je izšla pri založbi LUD Literatura, dobitnik letošnje nagrade novo mesto za najboljšo kratkoprozno zbirko. Nagrajenca so razglasili v petek na festivalu Novo mesto short.

Novo mesto. Franci Novak je z zbirko Obvoz, ki je izšla pri založbi LUD Literatura, dobitnik letošnje nagrade novo mesto za najboljšo kratkoprozno zbirko. Foto: Twitter

Novo mesto.
Franci Novak je z zbirko Obvoz, ki je izšla pri založbi LUD Literatura, dobitnik letošnje nagrade novo mesto za najboljšo kratkoprozno zbirko.
Foto: Twitter

Izrazito lirična pisava Francija Novaka gradi svetove, ki so oddaljeni in prepoznavni obenem, pravzaprav so dvojniki naših svetov in njihova ogledala. Čeprav njihova magičnost zajema impresije lokalnih delavskih, predmestnih in ruralnih miljejev, ki jih skozi zgodbe uzremo na povsem nepričakovane načine, v nihanju med budnostjo in blodnjavostjo vzpostavljajo lastne fizikalne zakone, piše v utemeljitvi.

Po oceni žirije, ki so jo sestavljali Robert Kuret, Muanis Sinanović in Maja Šučur kot predsednica, gre za zbirko, ki jo jezik neposredno zanima, njen slog pa je "razmeroma preprost, poln obeta komaj izgovorljivega, vendar ritmizirano čuten; mestoma se zdi skoraj metrumski in taktilno oprijemljiv". Prav s tem po mnenju žirije avtor prepričljivo zaokroža svojo zbirko kratkih zgodb, ki se "umešča v linijo poetične proze, a jo avtorjev prepoznavni glas - brez špekulacij ali kakršnihkoli obvozov - vztrajno približuje tudi širšemu bralstvu".

Nagrada novo mesto je osrednji dogodek festivala Novo mesto short, ki ga pripravlja založba Goga skupaj z Društvom slovenskih literarnih kritikov. Z njo želijo opozoriti na pomembnost zbirk kratke proze in izpostaviti avtorice in avtorje, ki si zaslužijo zasesti novo mesto v zgodovini slovenske literature.

Žirija je letos obravnavala okrog 60 domačih kratkoproznih zbirk z letnico 2021. Kot so sporočili z založbe, je iskala čim bolj heterogeno napisane zbirke, ki jih ob aktivnem soočanju s sodobnim vsakdanjikom zaznamuje predvsem močna atmosferičnost, pa tudi slogovna nekonvencionalnost, ki v bralcu bolj kot občutek harmoničnosti zbujata nemir, željo po spremembi.

Med nominirance za nagrado so uvrstili še Kazimirja Kolarja z zbirko Zgodbe nekega slabiča pri založbi Litera, Tomaža Kosmača z zbirko Ko jebe pri Beletrini in Manko Kremenšek Križman z zbirko Tujci, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.

Festival novo mesto short je v petih dnevih ponudil pripovedovalske večere na vnaprej določeno temo ter pogovor z nominiranci in razglasitev nagrade. Festival bo danes zaokrožil pogovor s prejemnikom nagrade.