Slovenija 29.8.2022 6:00

Začenjata se sedmi knjižni festival in sejem Mesto knjige, tokrat na temo tiranije

Nova Gorica, 29. avgusta - V Novi Gorici se bo danes začela sedma edicija knjižnega festivala in sejma Mesto knjige, največjega literarnega dogodka na Primorskem. Ob letošnji 100. obletnici pohoda na Rim in vzpona fašizma bosta tematsko posvečena tiraniji - od učenja iz preteklosti do iskanja orodij za spopadanje z zatiranjem danes.

Nova Gorica. Novinarska konferenca pred festivalom Mesto knjige. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Novinarska konferenca pred festivalom Mesto knjige.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Na prenovljeni Delpinovi ulici se bodo do 3. septembra zvrstili številni kulturni dogodki, od pogovorov, okroglih miz in delavnic do koncertov, sprehodov in razstave, so napovedali v Društvu humanistov Goriške.

Med letošnje goste so povabili italijanskega zgodovinarja Raula Pupa, ikono sodobnega slovenskega stripa Zorana Smiljanića, avtorja kriminalk Avgusta Demšarja, uveljavljenega publicista in večletnega dopisnika iz Moskve in z Bližnjega vzhoda Branka Sobana, urednika Sobotne priloge Alija Žerdina, mojstrico pripovedovanja, prevajalko in dramaturginjo Ano Dušo, nekdanjo ministrico in vsestransko kulturno delavko Majdo Širco, novinarja, publicista in urednika Bernarda Nežmaha, pisateljico in književno prevajalko Jedrt Maležič ter prevajalca Srečka Fišerja.

Tradicionalni knjižni sejem bo od torka do petka razgrnil knjižne novosti, revije in knjige 26 založb in društev iz Slovenije ter zamejstva. Mesto knjige bo vsebovalo tudi spremljevalni program.

Festival bodo odprli ob 19. uri v bodočem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici 10, temu pa bo sledilo odprtje razstave Zoran Smiljanić in Blaž Vurnik: Biografski strip. Razstavljeni bodo originali in detajlne reprodukcije Smiljanićevih stripov, ki jih je soustvaril s scenaristom Vurnikom.

Na odprtju bosta avtorja v pogovoru predstavila delo na obeh stripovskih albumih, posvečenih Ivanu Cankarju in Jožetu Plečniku. V četrtek, 1. septembra, pa bodo ob 100. obletnici rojstva velikega italijanskega intelektualca, pesnika in režiserja Pier Paola Pasolinija, ki je bil tesno povezan tudi s tem prostorom, na sporedu poseben literarno-glasbeni večer, so še napovedali organizatorji.