Svet 30.8.2022 5:00

Izšlo bo prvo prozno delo Nobelove nagrajenke Louise Glück

London, 30. avgusta - V Veliki Britaniji bo v oktobru izšlo prvo prozno delo Nobelove nagrajenke za literaturo Louise Gluck. Knjiga z naslovom Marigold and Rose: A Fiction spremlja prvo leto življenja dvojčic s cvetličnima imenoma, ko "začenjata sestavljati svet med materinimi zgodbami 'davno, davno tega' in očetovimi 'nekoč'", piše spletni portal The Guardian.

"Ta mali knjižni čudež je hkrati žalosten in smešen ter prežet z občutkom stoičnega čudenja... podoben ni ničemur, kar je Louise Gluck napisala doslej, hkrati pa je neizogiben in transcendenten," so o knjigi zapisali pri založbi Carcanet, kjer je doslej izšla večina njenih pesniških zbirk. Louise Gluck tako 13 pesniškim zbirkam dodaja dokaj kratko prozno besedilo. Na 64 straneh raziskuje skrivnosti jezika in časa, so še zapisali pri založbi.

Za The Guardian je direktor založbe Michael Schmidt povedal, da so bili s sodelavci "povsem nepripravljeni na to prozno delo, saj takšne proze doslej niso videli, iz ust dveh dojenčic, jasne, resnične in brez kančka sentimentalnosti."

Pesnica je leta 2020 prejela Nobelovo nagrado za literaturo, s čimer je postala prva Američanka, ki je prejela to nagrado po Toni Morrison; slednja jo je prejela leta 1993. Predsednik odbora za Nobelovo nagrado za literaturo Anders Olsson je ob tem povedal, da je glas Gluckove "iskren in brezkompromisen" ter da "išče univerzalne zgodbe, pri čemer navdih išče v mitih in klasičnih motivih, ki so prisotni v večini njenih del".

Devetinsedemdesetletna pisateljica je tudi dobitnica Pulitzerjeva nagrade za zbirko The Wild Iris ter večkratna prejemnica državne knjižne nagrade za poezijo med leti 1992 in 2014.