Slovenija 30.8.2022 12:52

V Kanalu v petek odprtje 43. festivala Kogojevi dnevi

Kanal, 30. avgusta - V Kanalu se bodo v petek, 2. septembra, pričeli že 43. Kogojevi dnevi, glasbeni festival, ki v kraj že desetletja privablja vidne slovenske pa tudi tuje izvajalce klasične vokalne in instrumentalne glasbe.

Deskle, Kulturni dom. Festival Kogojevi dnevi 2021. Mezzosopranistka Anja Šinigoj in Gašper Vuga na klavirju. Foto: STA

Deskle, Kulturni dom.
Festival Kogojevi dnevi 2021.
Mezzosopranistka Anja Šinigoj in Gašper Vuga na klavirju.
Foto: STA

Kanal, trg Kontrada. Festival Kogojevi dnevi 2021. Slavnostna govornica državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc. Foto: STA

Kanal, trg Kontrada.
Festival Kogojevi dnevi 2021.
Slavnostna govornica državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.
Foto: STA

Kanal, trg Kontrada Festival Kogojevi dnevi 2021. Predesednica Prosvetnega društva Soča Kanal Milica Zimic med pozdravnim nagovorom. Foto: STA

Kanal, trg Kontrada
Festival Kogojevi dnevi 2021.
Predesednica Prosvetnega društva Soča Kanal Milica Zimic med pozdravnim nagovorom.
Foto: STA

Kanal, trg Kontrada. Festival Kogojevi dnevi 2021. Slovenski oktet.

Kanal, trg Kontrada.
Festival Kogojevi dnevi 2021.
Slovenski oktet.

Deskle, Kulturni dom. Festival Kogojevi dnevi 2021. Komorni godalni orkester Ulag. Foto: STA

Deskle, Kulturni dom.
Festival Kogojevi dnevi 2021.
Komorni godalni orkester Ulag.
Foto: STA

Poudarek letošnjega festivala bodo primorski izvajalci. Do do 9. oktobra se bo v cerkvi Marijinega Vnebovzetja zvrstilo osem koncertnih večerov, zadnji pa bo prirejen v slovenskem zamejstvu v Italiji.

Kogojeve dneve že od leta 1979 prireja Prosvetno društvo Soča Kanal. V preteklosti jih je zaznamovalo umetniško vodstvo dirigenta maestra Antona Nanuta, zadnja leta pa to vlogo opravlja Andrej Feguš. Med vidnejšimi nastopi zadnjih let je denimo koncert pianista Aleksandra Gadžijeva, ki je lani v Kanalu nastopil s programom, s katerim je nato na Chopinovem tekmovanju v Varšavi zasedel 2. mesto.

Petkovo odprtje se bo na srednjeveškem trgu Kontrada v Kanalu pričelo ob 19. uri. Slavnostni govornik bo Marko Rusjan, državni sekretar na ministrstvu za kulturo, napovedana je tudi udeležba predsednika republike Boruta Pahorja. Ob 19.30 bodo v bližnji Galeriji Rika Debenjaka odprli pregledno razstavo tržaškega slikarja Nandeta Vidmarja. Umetnika bo predstavil Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Ob 20.30 bo v cerkvi Marijinega Vnebovzetja sledil prvi glasbeni večer. Nastopil bo komorni godalni orkester Cantabile, ki bo med drugim predstavil nekaj novosti slovenskega skladatelja Bojana Glavine, ki se bo prav tako udeležil odprtja in koncerta.

V nadaljnjih osmih večerih se bo občinstvu predstavila mešanica znanih in mladih slovenskih izvajalcev, med njimi so Slovenski oktet, pianist Danijel Brecelj, komorni orkester Nova in godalni kvartet Feguš. Izmed mlajših slovenskih glasbenikov bodo nastopili Komorni zbor Konservatorija za balet in glasbo Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija, mezzosopranistka Anja Šinigoj ob spremljavi Gašperja Vuge na klavirju in projektni zbor Tabora mladih pevcev Primorske pod strokovnim mentorstvom Stojana Kureta in Martine Burger.

Približno polovico festivalskega proračuna prispeva občina Kanal, ostalo pa prispevajo donatorji in ministrstvo za kulturo.