Od blizu 30.8.2022 12:57

V Benetkah pred 79. filmskim festivalom s 23 tekmovalnimi filmi

pripravila Ksenija Brišar

Benetke, 30. avgusta - V Benetkah potekajo še zadnje priprave na 79. mednarodni filmski festival, ki se bo začel v sredo. Za glavno nagrado zlati lev bodo v tekmovalnem programu zavrteli 23 filmov, ocenjevala jih bo žirija pod vodstvom ameriške igralke Julianne Moore. Festival bo trajal do 10. septembra, ko bodo podelili nagrade.

Italija, Benetke. Mednarodni filmski festival v Benetkah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Mednarodni filmski festival v Benetkah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za zlatega leva 23 filmov

Na festivalu bodo tudi tokrat sodelovala številna velika imena svetovne kinematografije, najmočneje bodo zastopane italijanska, francoska in ameriška. Za zlatega leva se bo skupno potegovalo 23 filmov, vsi bodo na festivalu doživeli svetovno premiero. Ob odprtju bodo prikazali White Noise (Beli šum) režiserja Noaha Baumbacha, v katerem nastopata Greta Gerwig in Don Cheadle.

Francoski gledališki in filmski ustvarjalec Florian Zeller, ki je za film Oče prejel oskarja, bo zastopan z novim filmom Sin, v katerem ima glavno vlogo ponovno Anthony Hopkins. Na ogled bo tudi novi film Darrena Aronofskyja The Whale (Kit). V Iranu zaprti režiser Džafar Panahi se bo predstavil s filmom Khers Nist (Brez medvedov), ki je eden od dveh iranskih filmov v tekmovalnem programu.

Z oskarjem dvakrat nagrajeni Alejandro Inarritu (Birdman ali Nepričakovana odlika nevednosti ter Povratnik) se bo predstavil z mehiškim filmom Bardo, falsa cronica de unas cuantas verdades (Bardo, lažna kronika nekaj resnic). Prikazali bodo film Todda Fieldsa TAR, v katerem igrata nemška igralka Nina Hoss in dvakrat z oskarjem nagrajena avstralska igralka Cate Blanchett.

Romain Gavras, sin legendarnega režiserja Constantina Costa-Gavrasa, bo tekmoval s filmom o družbenih konfliktih v predmestju z naslovom Athena. Igralko Penelope Cruz, ki jo je bilo lani v Benetkah mogoče videti v otvoritvenem filmu Pedra Almodovarja Vzporedni materi, pa bo letos mogoče videti v filmu 'L'Immensita' (Neizmernost) italijanskega režiserja Emanuela Crialeseja.

V soj žarometov stopa nova generacija

V ospredje po poročanju francoske tiskovne agencije AFP stopa nova generacija zvezdnikov, kot sta igralca Timothee Chalamet in Ana de Armas. Prvi je v filmu Bones And All (Kosti in ostalo) režiserja Luce Guadagnina odigral zaljubljenega kanibala, druga se bo predstavila v vlogi Marilyn Monroe v biografskem filmu Blonde (Plavolaska) režiserja Andrewa Dominika, temačni pripovedi o tragičnem življenju filmske ikone, ki bo po pisanju AFP morda najbolj pričakovana letošnja premiera.

Iz mlade generacije je tudi eden trenutno najbolj zaželenih glasbenikov Harry Styles, ki je odigral svojo prvo glavno vlogo v sicer netekmovalnem filmu Don't Worry Darling (Ne skrbi, dragi) režiserke Olivie Wilde. Zunaj konkurence bodo med drugim prikazali še vestern Walterja Hilla Dead for a Dollar (Mrtvi za dolar), v katerem v glavni vlogi lovca na glave igra Christoph Waltz ter v stranskih vlogah Willem Dafoe in Rachel Brosnahan.

V uradni tekmovalni program Obzorja pa se je uvrstila slovenska manjšinska koprodukcija Najsrečnejši človek na svetu Teone Strugar Mitevske. Šesti celovečerni film makedonske režiserke in scenaristke bo na festivalu prav tako doživel svetovno premiero.

Nagradi za življenjsko delo v ZDA in Francijo

Tekmovalni filmi se bodo potegovali za naklonjenost mednarodne žirije, ki ji letos predseduje ameriška igralka Julianne Moore. Zlatega leva za življenjsko delo bosta prejela ameriški režiser in scenarist Paul Schrader ter francoska igralka Catherine Deneuve.

Schrader je napisal ali kot soavtor podpisal scenarije za štiri filme Martina Scorseseja: Taksist, Pobesneli bik, Zadnja Kristusova skušnjava in Izvajanje mrtvih. Režiral je 19 filmov različnih žanrov, od biografij do dram in grozljivk. Med njimi je znan Ameriški žigolo z Richardom Geerom v glavni vlogi, nazadnje pa je posnel Števec kart in ga premierno predstavil lani na tem festivalu.

Catherine Deneuve je sodelovala z nekaterimi največjimi evropski režiserji in igralci, kot so Roger Vadim, Jacques Demy, Francois Truffaut, Roman Polanski, Marco Ferreri, Marcello Mastroianni in Gerard Depardieu. Prvo pomembnejšo vlogo je dobila v muzikalu Dežniki iz Cherbourga Jacquesa Demyja leta 1963. V svoji karieri je zaigrala v več kot sto filmih, med drugim v Gnusu, Zadnjem metroju in Mestu zločina. Nastopila je tudi v Plesalki v temi Larsa von Trierja.

Najdlje trajajoči filmski festival na svetu

Beneški filmski festival je najdlje trajajoča tovrstna prireditev na svetu, cilj organizatorjev v ustanovi Beneški bienale, kjer za umetniško vodstvo festivala skrbi Alberto Barbera, pa je prikazati film v vseh njegovih oblikah: kot umetnost, kot zabavo in tudi kot industrijo, piše na uradni spletni strani. Občinstvo si filme v različnih sekcijah lahko ogleda v izvirnem jeziku z italijanskimi in angleškimi podnapisi.

Festival so prvič pripravili leta 1932, ko ga je odprl ameriški film po romanu Roberta Louisa Stevensona Doktor Jekyll in gospod Hyde. Ob letošnji 90-letnici ga bo prvič uradno obiskala delegacija Ameriške filmske akademije. Ob tej priložnosti so večer pred uradnim začetkom napovedali okroglo mizo na temo Vrednote kinematografije v globalni družbi.

Na festivalu bo 8. septembra potekal tudi t.i. ukrajinski dan, na katerem bodo v luči vojne v Ukrajini izrazili solidarnost z državo in podporo njihovim umetnikom. Poseben poudarek bo namenjen stanju filmske industrije v tragičnem kontekstu, ki prizadene celotno prebivalstvo države. S tem bo Beneški bienale potrdil, da deluje tudi kot platforma za kulturni dialog, ter pokazal, da svet filma in kulture ob takšni tragediji ne smeta molčati.