Slovenija 1.9.2022 8:00

Londonski kraljevi filharmonični orkester drevi na Ljubljana festivalu

Ljubljana, 1. septembra - Na Ljubljana festivalu bo nocoj nastopil Londonski kraljevi filharmonični orkester pod taktirko ruskega dirigenta Vasilija Petrenka. Rdeča nit programa bo dunajski klasicizem. V Mozartovi Koncertantni simfoniji za violino, violo in orkester se jima bosta pridružila slovenska violinistka Lana Trotovšek in ukrajinski violist Maksim Risanov.

Ljubljana, Cankarjev dom. Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Londonski kraljevi filharmonični orkester bo v Ljubljani nastopil drugič. Prvič je nastopil pred petimi leti za slovenski kulturni praznik v dvorani Union. Orkester s 75-letno tradicijo preigrava klasični repertoar, znan pa je tudi po svoji inovativnosti in odprtosti, saj so glasbeniki denimo nastopili že s številnimi pop in rock legendami.

Lana Trotovšek, lanska dobitnica nagrade Prešernovega sklada, je po študiju v Salzburgu in Londonu nastopila z najboljšimi orkestri na svetu, kot so Orkester Marijinega gledališča z dirigentom Valerijem Gergijevom, Londonski simfonični orkester z Gianandreo Nosedo in Kraljevi filharmonični orkester z Rafaelom Payarejem.

V solistični vlogi se ji bo pridružil po ocenah kritikov eden najbolj karizmatičnih glasbenikov našega časa, za nagrade grammy nominirani ukrajinski violist in dirigent Maksim Risanov, ki sicer nastopa na najprestižnejših mednarodnih glasbenih festivalih, so sporočili s Festivala Ljubljana.

Drevišnji program, ki velja za enega od vrhuncev letošnjega festivala, bosta zaokrožili Simfonija št. 1 v D-duru Sergeja Prokofjeva in Simfonija št. 5 v c-molu Ludwiga van Beethovna. Koncert bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.