Svet 1.9.2022 6:00

Amazon z novo serijo Gospodar prstanov: Prstani moči po zgodbah J.R.R. Tolkiena

Los Angeles, 1. septembra - Družba Amazon bo na kanalu Prime Video premierno predvajala prvo epizodo serije Gospodar prstanov: Prstani moči, ki temelji na znanstvenofantastičnem romanu Gospodar prstanov in njegovih dodatkih J.R.R. Tolkiena. Pravice za televizijsko upodobitev je odkupila leta 2017 za 250 milijonov ameriških dolarjev. Drugo sezono bodo začeli snemati oktobra.

Prvo sezono visokoproračunske serije, ki velja za najdražjo v zgodovini televizije doslej, je Amazon snemal na Novi Zelandiji, kjer so po trilogiji Gospodar prstanov nastali tudi filmi režiserja Petra Jacksona. Za drugo sezono je produkcijo preselil v Veliko Britanijo, kjer jo bodo predvidoma začeli snemati oktobra.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, 50-urna televizijska serija temelji na "suhoparnih zgodovinskih opombah, objavljenih na koncu tretje knjige", Amazon pa želi s serijo, ki jo bo predvajal po vsem svetu, izkoristiti veliko privlačnost tako knjig, ki jih še vedno izbirajo med najbolj priljubljene romane vseh časov, kot tudi z oskarjem nagrajene Jacksonove filmske priredbe.

To je po pisanju AFP osrednjega pomena za Amazonovo prizadevanje, da izstopa v "pretočnih vojnah" z drugimi ponudniki video vsebin na zahtevo, kot so Netflix, Disney+ in HBO Max, ki je nedavno začel predvajati lastno serijo Zmajeva hiša, predzgodbo Igre prestolov po zbirki Pesem ledu in ognja Georgea R. R. Martina. Financira jo Amazonov ustanovitelj in veliki oboževalec Tolkiena Jeff Bezos.

Serija na ekrane prinaša legende drugega veka Srednjega sveta. Postavljena je na tisoče let pred dogodki Hobita in Gospodarja prstanov ter naseljena z junaki in zlikovci, ki so komaj omenjeni v Tolkienovi trilogiji in "dodatkih" njegove izmišljene mitologije. V seriji se pojavi le peščica likov iz Gospodarja prstanov, kot sta mlada vilinca Galadriel in Elrond, ni pa Froda, Goluma ali Aragorna. Razvila sta jo J. D. Payne in Patrick McKay ter po pisanju AFP vključuje pretežno neznano igralsko zasedbo.

Amazon je za nakup pravic od Tolkienove zapuščine porabil 250 milijonov dolarjev in približno 465 milijonov dolarjev samo za prvo sezono. Že od začetka se je zavezal, da bo posnel pet sezon, končni strošek pa naj bi presegel milijardo dolarjev.