Na hitro prelistano 3.9.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. septembra - Pri založbi Beletrina je izšla študija Nine Petek Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu, pri Mladinski knjigi pa ilustrirana izdaja dela Človeško telo Billa Brysona. Založba Miš je izdala slikanico Žige X. Gombača Adam in tuba z ilustracijami Maje Kastelic.

Ljubljana. Knjiga Žige X Gombača z naslovom Adam in tuba. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Žige X Gombača z naslovom Adam in tuba.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Nine Petek z naslovom Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nine Petek z naslovom Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Billa Brysona z naslovom Človeško telo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Billa Brysona z naslovom Človeško telo.
Foto: STA

ŠTUDIJA O SANJAH

Knjiga Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu odstira tančico v sanjske krajine. Knjiga, ki je podprta s prevodi izbranih besedil budizma, se začne z rojstvom sanj, saj brez njih ne bi bilo ne Buddhe ne budizma, zapiše avtorica. Študija razpira številne teme, med drugim se sprašuje, kdo sanja sanje, kdo jih zna interpretirati in kakšni so na primer pragmatični in terapevtski vidiki sanj.

"Poleg dognanj, usvojenih v okviru omenjenih raziskav, je študija tudi plod mojega večletnega preiskovanja teoretičnih vidikov budistične filozofije, ki je med drugim zaznamovana s preizpraševanjem meja med vidnim in nevidnim, resničnostjo in iluzijo, budnostjo in sanjami, delo pa je poleg analize naukov o sanjah v različnih šolah budizma podprto tudi s prevodi, večinoma iz sanskrta, odlomkov izbranih budističnih besedil, ki razpirajo osupljive sanjske svetove (...)," je zapisala avtorica.

Nina Petek je docentka na ljubljanski Filozofski fakulteti in direktorica Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti.

ČLOVEŠKO TELO OD GLAVE DO PET

Ilustrirana izdaja znanstvene knjige leta Sunday Timesa bralca popelje na ogled človeškega telesa od glave do pet. Z njo na poljuden način spoznava dejstva o človeškem telesu, njegovem delovanju in njegovih izjemnih sposobnostih samozdravljenja. Mednarodna uspešnica je polna zanimivih dejstev, izjemnih likov in osupljivih zgodb.

Bill Bryson je pisec popotniških in poljudnoznanstvenih knjig, med drugim tudi velike uspešnice Kratka zgodovina skoraj vsega, ki velja za eno najbolj priljubljenih knjig na področju poljudne znanosti. Avtorja odlikuje predvsem napet in humoren način pripovedovanja, saj z željo po približanju znanosti širši javnosti naredi še tako neverjetne količine znanosti prebavljive in zanimive, so zapisali pri založbi.

SLIKANICA O SPREJEMANJU IN SODELOVANJU

Člani akrobatske družine Prevalski obvladajo veščine, ob katerih gledalcem zastaja dih. Vsi obožujejo akrobatiko in aplavze, razen tihega Adama. Zanj odkrijejo, da ima talent za nekaj drugega. Ker gledalci to obožujejo prav tako kot bruhanje ognja in vrvohodstvo, so od zdaj aplavzi v njihovem šotoru še glasnejši, so o vsebini slikanice Adam in tuba zapisali pri založbi.

Žiga X. Gombač je objavil številne pravljice, pesmice in stripe za otroke v različnih revijah, v zadnjih letih pa svoja dela izdaja v knjižnih oblikah.