Slovenija 2.9.2022 10:38

Na odru MGL premierno avtorski muzikal Boljši svet

Ljubljana, 2. septembra - Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo nocoj na velikem odru premierno uprizorilo avtorski muzikal Ire Ratej, Ane Duša, Ize Strehar in Luke Jamnika z naslovom Boljši svet. Z enim od možnih scenarijev prihodnjega sveta želijo avtorji nagovoriti gledalce k razmisleku o ravnanju do okolja. Predstavo je režiral Gregor Gruden.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko (MGL). Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko (MGL).
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ob aktualnih okoljevarstvenih vprašanjih so avtorji delo postavili v prihodnost na ločnico med tehnološkim svetom in boemsko skupino ljudi, ki se upira vseobsegajočemu pohlepu. Navdih so našli v muzikalu Dear World, ki je predelava satire Norica iz Chaillota Jeana Giraudouxa.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala dramaturginja Ira Ratej, ki je podpisala zgodbo, je muzikal Dear World postavljen v kavarno pariškega okrožja, v kateri se zbirajo posebneži in boemi, dokler njihovega srečevanja ne zmoti vrelec nafte, ki ga najdejo pod stavbo. Za lastni muzikal so spremenili čas dogajanja in imena likov ter ga umestili v abstrakten svet prihodnosti, ki ga obvladuje ena sama korporacija. Nasproti temu obstaja podzemni svet, ki ima v lasti še zadnji vir čiste vode.

Ratejeva je skupaj z Izo Strehar tudi avtorica dialogov. Z glasbo je muzikal opremil klaviaturist in producent Luka Jamnik, besedila songov pa je napisala pesnica in prevajalka Ana Duša. Aranžmaje podpisuje Sašo Vollmaier.

"Najbolj pretresljivi songi so posvečeni našemu ogroženemu planetu. Želimo si, da bi gledalci spoznali, kaj nas čaka, če ne bomo spremenili svojega odnosa do okolja in sprevideli, da ima vsak izmed nas moč spreminjanja sveta na boljše," so ob predstavi zapisali v MGL.

Scenografka je Urška Vidic, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov, koreografinja pa Anja Möderndorfer. Zvok je oblikoval Sašo Dragaš, svetlobo Boštjan Kos. V predstavi med drugim nastopajo Gaber K. Trseglav, Karin Komljanec, Matic Lukšič, Filip Samobor, Nataša Tič Ralijan in Gašper Jarni.

Muzikal Boljši svet je prva od 11 načrtovanih premier v novi sezoni, ki jo je direktorica in umetniška vodja Barbara Hieng Samobor poimenovala Zgodba hoče biti luč po navdihu Federica Garcie Lorce.