Slovenija 3.9.2022 9:00

Jaša s celodnevnim dogodkom v Kinu Šiška zaključuje projekt Bloom

Ljubljana, 3. septembra - Multidisciplinarni umetnik Jaša bo drevi za en dan naselil celotno poslopje Kina Šiška, kjer bo predstavil zadnjo dekado svoje ustvarjalne poti. Dogodek je zaključno dejanje projekta Bloom, ki obsega še izid istoimenskega albuma, javno prostorsko instalacijo UNNAME in mednarodno delavnico za mlade umetnike Making It.

Jaša (Mrevlje-Pollak) se je po študiju in uspešnem začetku kariere v Benetkah leta 2005 preselil v Ljubljano, kjer je nase opozoril s serijo odmevnih projektov, ki so na slovensko sceno sodobne umetnosti vnesli svežino, udarnost, multimedijskost in prakso tesnega horizontalnega sodelovanja z ustvarjalci z različnih področij, so zapisali v Kinu Šiška. Leta 2015 je s projektom UTTER/The Violent Necessity for the Embodied Presence of Hope zastopal Slovenijo na Beneškem umetnostnem bienalu.

O drevišnjem dogodku je povedal, da "bo dogajanje trajalo izključno en dan, od jutra do večera, v obeh dvoranah, vmesnih prostorih in pred zgradbo." Dodal je, da se bo obiskovalec lahko odločil, ali bo v prostoru pet minut ali en dan, s čimer mu želi omogočiti "nekaj, česar še ni videl, slišal in doživel, v kontekstu bodisi Kina Šiška bodisi sodobne umetnosti".

Glavna umetniška sodelavca pri projektu sta glasbenika Kalu (Luka Uršič) in Bowrain (Tine Grgurevič). Pri projektu v različnih vlogah sodelujejo tudi številni drugi priznani umetniki, kot so intermedijska umetnica Lina Rica, igralec in gibalec Primož Bezjak, bobnar Jan Kmet, multi-instrumentalist in producent Mario Babojelič ter številni drugi.

Prostorska instalacija UNNAME bo pred Kinom Šiška na ogled do konca septembra, okrog nje se bo drevi zvrstil niz performansov in umetniških akcij.

Mednarodno delavnico za mlade umetnike Making It je Jaša v sodelovanju s KiD PiNO vodil od 21. avgusta. Temelji na priročniku Making It: The Artist's Survival Guide, ki ga je izdal pri ameriški založbi Rowan & Littlefield z Noahom Charneyjem. Udeleženci bodo svoje delo predstavili na drevišnjem dogodku v Kinu Šiška.

O knjigi, ki je namenjena predvsem mlajšim umetnikom na začetku karierne poti, je Slavoj Žižek zapisal: "Ta knjiga vam daje svobodo, da sledite njenim predlogom ali se jim posmehujete - da se norčujete iz pravil, morajo pravila biti tam. Če ne potrebujete vodnika za svoje delo, niste izviren ustvarjalni genij, temveč ste idiot."

Album Bloom, ki so ga skupaj ustvarili Jaša, Kalu in Bowrain, je pred kratkim izšel pri založbi Kamizdat. Drevi ga bodo z razširjeno 18-člansko zasedbo ekskluzivno odigrali prav v Kinu Šiška. "V albumu sem absolutno hotel zaobjeti glasbo, ki bi sicer obtičala v arhivih. To je bila odločitev, ki je bila možna med pandemijo. V tem času sta nastala album (Bloom) in knjiga (Making It). V normalnem ritmu to ne bi bilo možno," je o albumu in priročniku za petkovo Delo povedal Jaša.