Slovenija 4.9.2022 7:12

V Sloveniji začetek Evropskih dnevov judovske kulture 2022

Ljubljana, 4. septembra - Z dnevom odprtih vrat Mariborske sinagoge se v Sloveniji začenjajo Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) 2022. Letošnja tema je obnova. V Sloveniji bodo dogodki potekali v Mariboru, Murski Soboti, Negovi, Lendavi in na Ptuju.

Kot so ob letošnjih EDJK zapisali v Narodni knjižnici Izraela, je obnova vtkana v skoraj vse vidike judovskega življenja in prakse - pravzaprav judovsko življenje nenehno nadgrajuje preteklost na nove načine -, in tako prinaša občutek nenehnih sprememb s pomirjujočo kontinuiteto.

Koncept "začeti znova" ali izbrati "ponovni zagon" je sestavni del judovskega letnega cikla ter širše judovske kulture in življenja, piše v besedilu, ki ga je v slovenščino prevedel Domen Kodrič.

V Sinagogi Maribor danes pripravljajo dan odprtih vrat od 10. do 13. ure in še popoldne od 17. do 19. ure; ob 11. uri je tudi napovedano vodenje po gostujoči razstavi Lady Bluetooth - Hedy Lamarr.

V sklopu EDJK bodo med drugim na Gradu Negova v četrtek odprli potujočo razstavo Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor z naslovom Judovska zgodovina Maribora, 14. septembra bodo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli potujočo razstavo Knjižna dediščina predvojne prekmurske neološke judovske skupnosti: molitveniki in obredne knjige ter njihovi lastniki, za 23. september pa je v Lendavi napovedana mednarodna strokovna konferenca na temo Nikoli ne smemo pozabiti - v spomin in opomin na holokavst ter za spodbujanje strpnosti in solidarnosti v EU.

EDJK so vseevropski projekt, ki poteka od leta 2000. Z njim si organizatorji po Evropi prizadevajo osvetliti raznolikost in bogastvo judovstva ter njegov zgodovinski pomen v lokalnem, regionalnem in nacionalnem okolju s pripravo različnih dogodkov - konferenc, koncertov, gledaliških predstav, vodenih ogledov in drugih aktivnosti -, ki potekajo po vsej Evropi sočasno. Obenem spodbujajo vrednote, kot so dialog, (s)poznavanje in priznavanj drugačnega ter izmenjava.

Projekt je dodaten zagon dobil, ko se je vanj vključila Narodna knjižnica Izraela. Ta evropskim organizatorjem ponuja različne razstave in izobraževalna gradiva, s čimer daje projektu dodano vrednost in hkrati olajšuje njegovo izvedbo.

EDJK vsako leto potekajo v več kot 25 evropskih državah in so tako postali najuspešnejša mednarodna judovska kulturna pobuda v Evropi. Projekt koordinira Evropska zveza za ohranjanje in promocijo judovske kulture in dediščine - AEPJ s pomočjo mreže ustanov, ki skrbijo za judovsko dediščino in kulturo.

AEPJ je bila ustanovljena kot nevladna organizacija leta 2004, danes pa pod svojim okriljem združuje različne evropske organizacije, kot so javne in zasebne ustanove, združenja judovskih skupnosti in nevladne organizacije, ter služi kot platforma, ki razvija kulturne pobude in izobraževalne programe za evropske poti po krajih judovske kulture.

EDJK, ki so se pred dobrimi dvajsetimi leti začeli najprej kot Evropski dan judovske kulture, se v nekaterih državah začenjajo že pred uradnim otvoritvenim dnem in potekajo tudi še po njem. Nacionalni koordinator projekta v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.