Slovenija 5.9.2022 13:15

Glasbena mladina ljubljanska v novo sezono s tradicionalnimi Jesenskimi serenadami

Ljubljana, 5. septembra - Glasbena mladina ljubljanska bo v novo sezono po tradiciji vstopila z Jesenskimi serenadami. Cikel glasbe v prepletu z umetniško besedo s štirimi programsko zaokroženimi koncerti gostuje po več slovenskih krajih, letos prvič tudi v Prlekiji. Sezono so sicer zasnovali na način, kot je bil v navadi v obdobju pred epidemijo.

Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik društva Janez Rozman, so tudi v novi sezoni veliko poudarka namenili koncertom za mlade poslušalce, ki jih prirejajo v sodelovanju vsemi pomembnejšimi profesionalnimi ansambli v Ljubljani: RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, opero in Orkestrom Slovenske vojske.

V ciklih solistične in komorne glasbe se bodo predstavljali dijaki in študenti, ki se prijavijo na razpise, tretja dejavnost Glasbene mladine ljubljanske pa je po Rozmanovih besedah skrb za srednješolski pevski zbor Veter, ki vsako leto vabi nove pevce in ob koncu sezone pripravi letni koncert skupaj s sorodnim pevskim ansamblom.

Jesenske serenade, s katerimi vstopijo v sezono, programsko že nekaj let oblikuje Boris Rener. Kot je povedal, so vsak programski sklop običajno izvedli na štirih lokacijah, letos bodo z vsakim od njih nastopili na šestih prizoriščih. Večere je sicer oblikoval po vzoru serenad, ki jih je ob njihovem začetku pripravil Tomaž Lorenz, z umetniško besedo jih bodo povezovali Tina Uršič, Kristian Koželj, Dejan Pevčević in Tadej Pišek.

Na večerih bodo nastopili duo violinista Matjaža Bogataja in violončelistke Maruše Turjak Bogataj, trobilni kvintet Neobrass, Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana in tolkalna zasedba Scherzer Brigade.

Duo je bil izbran izmed umetnikov, ki so uveljavljeni tako doma kot v tujini: violinist deluje v Bavarski državni operi, violončelistka je članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Na koncertih bosta med drugim izvedla delo Matije Krečiča No walk no talk. Trobilni kvintet bo izvedel glasbo za tovrstno zasedbo, med njimi tudi priredbe znanih del in filmsko glasbo.

Vokalna skupina glasbene matice je pripravila izbor angleške renesančne glasbe in splet slovenskih ljudskih dekliških pesmi. Kot je povedala predsednica matice Veronika Brvar, je skupina nastala v obdobju epidemije, ki je bilo zelo zahtevno za delovanje pevskih sestavov. Zborovodkinja Irma Močnik si je zamislila program, ki bo predstavil pogled na svet skozi dekliške oči. Pri izvedbi bodo sodelovali izvajalci na zgodovinski glasbilih Izidor Erazem Grafenauer in Samo Novak ter Janez Jocif, s plesom je projekt opremila Lidija Podlesnik Tomašikova.

Kolektiv bobnarjev in bobnark Scherzer Brigade bo izvajal lastna dela v duhu afro-brazilskih ritmov.

Poleg lokacij v Ljubljani in okolici ter na Krasu bodo letošnje Jesenske serenade potekale tudi na treh prizoriščih v Prlekiji, med drugim na Veberičevi domačiji v Selcih. Na njej je pred več kot 40 leti potekal prvi tabor glasbene mladine, je povedal Slavko Mežek iz gibanja Kultura-Natura Slovenija, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine.